Britové asi nebudou po brexitu potřebovat na kratší cesty do EU víza. Gibraltar-kolonie však popudil Londýn

Britští občané by po brexitu neměli pro krátkodobé cesty do zemí EU potřebovat víza, dohodli se na tom velvyslanci členských zemí. Text příslušného návrhu unijního nařízení ovšem označuje Gibraltar jako kolonii, což okamžitě vyvolalo odmítavou reakci britských diplomatů.

O konečné podobě pravidel, se kterými přišla Evropská komise (EK) loni v listopadu, nyní může začít rumunské předsednictví vyjednávat s Evropským parlamentem.

Dohoda předpokládá bezvízové cesty do EU pro britské občany při návštěvách kratších než 90 dní za předpokladu, že britská strana se vůči občanům zemí Unie zachová analogicky. V případě, že brexit bude 29. března řízen zatím neschválenou dohodou, začala by nová pravidla platit po konci přechodného období. Pokud Británie Unii opustí bez dohody, měla by vstoupit v platnost ihned, tedy od 30. března letošního roku.

Britové se ohradili proti Gibraltaru jako kolonii

Nařízení, které bylo publikováno na stránkách Rady EU ovšem zároveň obsahuje větu, že „Gibraltar je kolonií britské koruny“. Text dál pokračuje připomínkou, že ohledně suverenity Gibraltaru existuje spor mezi Británií a Španělskem a že řešení je třeba hledat v rámci rezolucí a rozhodování Valného shromáždění OSN. 

„Gibraltar není kolonie a je zcela nepatřičné jej tak popisovat,“ sdělila v reakci mluvčí britské mise při EU Anna Gowardová. Podle Londýna je Gibraltar „součástí rodiny Spojeného království“ a má s ním „vyspělý a moderní ústavní vztah“, který se brexitem nezmění. Demokratické rozhodnutí občanů Gibraltaru být součástí Británie by podle mluvčí měly všechny strany respektovat.

V prohlášení, které britská strana předložila na jednání velvyslanců, také Londýn odmítá interpretaci z textu, že by kolem Gibraltaru mělo jít mezi Španělskem a Británii o „kontroverzi“. Podle britské strany to vůbec není v souladu se všemi předcházejícími prohlášeními EU.

Otázka Gibraltaru už loni v prosinci zdramatizovala dokončování smlouvy o vystoupení Británie z EU. Výhrady Madridu se odstranit podařilo, britský parlament ale v lednu dokument odmítl z jiných důvodů, souvisejících především s takzvanou irskou pojistkou. Británie podle mluvčího vlády očekává, že brzy zahájí debatu s EU o tom, jak pojistku v brexitové dohodě nahradit alternativními ujednáními. Unie ale dlouhodobě odmítá dojednanou dohodu znovu otevřít. 

Velvyslanci zemí Unie také dali mandát rumunskému předsednictví k jednání s europarlamentem o dalším návrhu komise, který má zajistit dočasné uznávání osvědčení o bezpečnosti v letecké přepravě.