Německá vláda zatrhla poslancům výslech Snowdena

Berlín – Německá opozice má v plánu Snowdena vyslechnout před poslaneckým výborem, který vyšetřuje odposlechy americké výzvědné služby na německém území. A při té příležitosti mu rovnou udělit povolení k pobytu. Vláda kancléřky Merkelové se tomu zuby nehty brání – a poslancům dokonce pohrozila americkými soudy.

Horizont Martina Jonáše o boji za Snowdena (zdroj: ČT24)

Nehledě na odposlouchávání vlastního telefonu, Angela Merkelová jde ohledně vyšetřování operací NSA Washingtonu na ruku. Při její návštěvě Bílého domu minulý týden se ožehavé téma podařilo uklidit do pozadí. A na obrušování hran se zároveň pracovalo i v Berlíně.

Poslance z vyšetřovacího výboru vláda varovala, že Snowdenův výslech, při kterém by se zřejmě dostala na veřejnost další pro Ameriku nepříjemná fakta, by vážně narušil americko-německé vztahy. A to by byla katastrofa zejména pro německou rozvědku, která je na informacích od amerických kolegů životně závislá dokonce i ve věcech vnitřní bezpečnosti.

Kancléřství si proto neváhalo najmout americkou právní firmu. Ta poslancům dodala rozbor, podle kterého by je mohly americké soudy kvůli Snowdenovu výslechu pohnat k zodpovědnosti za poškození amerických národních zájmů – a není jisté, jestli by respektovaly německou poslaneckou imunitu. 

Opozice ovšem hodlá v boji za Snowdena pokračovat. V jeho čele stojí veterán německé politiky Hans-Christian Ströbele, pětasedmdesátiletý poslanec za Zelené s bohatou minulostí. Mimo jiné bývalý advokát teroristů z Frakce Rudé armády. „My všichni, nejen Němci, ale všichni Evropané, Brazilci, Mexičani a v neposlední řadě Američani, musíme být Edwardu Snowdenovi vděční,“ tvrdí.

Ströbele i další poslanci za Zelené a Levici doufají, že jim nakonec dá za pravdu německý Ústavní soud. Je ale možné, že i bez rozhodnutí ústavních soudců Snowden nakonec před německými poslanci vypovídat bude. I vláda připouští možnost výslechu  - na ruském území pomocí videokonference.