Členové papežovy Švýcarské gardy už nebudou mít těžkou hlavu. Dostanou lehčí helmy

Příslušníci Švýcarské gardy, která chrání papeže, dostanou po víc než pěti stech letech nové helmy. Zatímco dosud se potili v těžkých kovových přilbách, teď se jim výrazně uleví. Nové helmy jsou z lehké umělé hmoty a mají i větrání. Do Vatikánu dorazily jak jinak než ze Švýcarska.

Staré helmy, takzvané moriony, jsou výsledkem poctivé ruční práce a váží dvě kila. Nové přilby se vyrábějí na 3D tiskárně. „Hodně z nás se těší, až je bude nosit, protože my zrovna nemilujeme ty staré helmy. Ale chápete – nosíte, co dostanete,“ řekl webu televize CNN Nicolas Albert, jeden z členů gardy.

Příslušníci Švýcarské gardy se starými kovovými přilbami
Zdroj: Reuters/Max Rossi

Půlkilové a progresivnější přilby pro gardu Svatého otce dorazily ze Švýcarska. Jsou odolné proti slunečním paprskům a nově jsou vybaveny i větracími otvory. Jejich výroba trvá pouhý den, zatímco starý kovový model vznikal několik dnů.

Kromě materiálu se změnil i design

Jedna nová helma stojí kolem tisíce dolarů. Výroba je financována z darů od sponzorů, k nimž patří i jeden americký byznysmen. „Je to vzrušující. Změna je vždycky dobrá. Budou nové a moderní, ale stále v souladu s tradicí gard, abych tak řekl,“ říká Jack Boyd Smith Junior, který helmy spolufinancoval. 

Nový je kromě materiálu a způsobu výroby přileb i design, který je obohacený o erb papeže Julia II. Právě on požehnal 150 švýcarským žoldnéřům, když 22. ledna 1506 vstoupili do Vatikánu. Tato událost se považuje za vznik Švýcarské gardy, která je nejstarší a nejmenší armádou na světě. 

V současnosti čítá Švýcarská garda přes 120 členů, lehčí helmy zatím dostala necelá stovka z nich. Další příslušníci si musejí počkat na novou sérii.