Zemřel agent CIA Mendez, který inspiroval Argo. Z Íránu dostal Američany v přestrojení za filmaře

Horizont ČT24: Zemřel mistr převleků z americké CIA Antonio Mendez (zdroj: ČT24)

Mistr převleků, geniální agent, nadaný literát i americký hrdina. Ve věku 78 let zemřel v sobotu bývalý agent CIA Tony Mendez, který dokázal v roce 1980 dostat z revolučního Íránu skupinu amerických diplomatů v přestrojení za kanadský filmový štáb. Jeho odvážný čin inspiroval Bena Afflecka k natočení snímku Argo, jenž dostal v roce 2013 tři Oscary.

„Byl to pravý americký hrdina. Nikdy nebažil po ocenění či slávě, prostě sloužil vlasti. Jsem tak pyšný, že jsem s ním mohl pracovat a že jsem mohl vyprávět jeden z jeho příběhů,“ napsal na Twitteru k Mendezově úmrtí Ben Affleck. Právě on film Argo režíroval a zahrál si v něm agenta Mendeze.

Riskantní operace

Příběh záchrany šesti amerických diplomatů z Íránu se dostal na veřejnost až koncem 90. let minulého století. Riskantní operace se uskutečnila v lednu 1980 a týkala se Američanů, jimž se během revoluce podařilo uprchnout z ambasády v Teheránu do domu kanadského velvyslance.

Mendez zinscenoval natáčení fiktivního filmu v Íránu a za dramatických okolností nakonec Američany jako „kanadský filmový štáb“ dostal domů.

Argo (2012, režie: Ben Affleck)
Zdroj: Moviestore/Isifa/Rex Features

„Když v Íránu nastala islámská revoluce a byl svržen šáhův režim, dav studentů obsadil americké velvyslanectví, které je rozsáhlé a je nyní považováno za muzeum špionáže. Bylo zajato 66 amerických občanů, z nichž šesti se podařilo uprchnout. Někteří další byli propuštění dříve z humanitárních důvodů,“ připomněl arabista Petr Pelikán.

„Pak byla jedna akce, kdy se komando USA pokusilo proniknout vzduchem do Íránu, a to selhalo. Z letadlové lodi v Perském zálivu vystartovalo několik vrtulníků a podpůrných letadel, která měla s komandem námořní pěchoty přistát v zahradě velvyslanectví a osvobodit rukojmí. Byli ale zastiženi písečnou bouří, došlo ke srážce, osm vojáků zemřelo a akce byla odvolána. Po 444 dnech byli propuštěni i zbylí Američané, Íránci totiž neměli zájem je držet natrvalo,“ doplnil expert.

Argo pobouřilo íránský režim

Filmové Argo získalo mimo jiné Oscara za nejlepší snímek. Teherán tehdy film kritizoval s tím, že ukazuje „nereálný obraz země“. Snímek je podle režimu protiíránský a také „reklamou na CIA“. Íránské úřady se proto rozhodly podat žalobu na Hollywood.

Skutečný Tony Mendez vystudoval umění na Coloradské univerzitě a poté začal pracovat u filmu jako ilustrátor, než ho v roce 1965 najala CIA. Pracoval pro ni 25 let a zabýval se zejména vytvářením falešných identit a krytím agentů. Pracoval na řadě zahraničních postů, většinou v Asii.

Bývalý zástupce ředitele CIA Michael Morell uvedl, že Mendez „byl jedním z nejlepších pracovníků, kteří kdy sloužili v CIA“. „Jeho práce byla jedinečná a výrazně pomohla k ochraně našeho národa,“ zdůraznil.

Po odchodu od CIA napsal Mendez několik vzpomínkových knih, ta poslední o tajných taktikách CIA za studené války by měla vyjít letos v květnu, uvedla v neděli CNN. Mendez trpěl Parkinsonovou nemocí.

Arabista Pelikán: Kdyby byl Mendez odhalen, pravděpodobně by ho nepopravili (zdroj: ČT24)