Saúdka, která se zřekla islámu, nakonec získá azyl v Kanadě. Odletí už v pátek

Saúdskoarabská dívka, která koncem minulého týdne utekla od své rodiny do thajského Bangkoku, získá azyl v Kanadě. Informují o tom zahraniční tiskové agentury s odvoláním na imigrační úřady Thajska, tedy země, kde se uprchlice momentálně nachází. Osmnáctiletá Rahaf Kunúnová se obává, že by ji doma zabili, protože se zřekla islámu.

Dívka od rodiny uprchla minulou sobotu z Kuvajtu. Po příletu do Thajska se zabarikádovala v hotelovém pokoji, odkud prostřednictvím sociální sítě Ttwitter šířila zprávy o své situaci. Odmítla odletět zpět do Kuvajtu i setkat se se svým otcem.

Kunúnová získala od OSN status uprchlice a požádala o azyl více zemí – Austrálii, Kanadu, Spojené státy a Velkou Británii. Obávala se, že by ji mohla vlastní rodina zabít, protože se zřekla islámu. Tento skutek je v Saúdské Arábii trestán smrtí.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) požádal australskou vládu, aby zvážila přesídlení Kunúnové do své země. Australské ministerstvo vnitra přijetí žádosti od OSN potvrdilo, ve stručném prohlášení pouze dodalo, že případ saúdskoarabské dívky bude posuzovat „obvyklým způsobem“.

Nakonec osmnáctiletá dívka nalezne nový domov v Kanadě. Podle thajských pohraničníků tam s přestupem v jihokorejském Soulu odletí ještě během pátečního večera.

Saúdka tvrdí, že ji doma zneužívali

Kunúnová médiím popisovala, že doma dlouhodobě čelila fyzickému, verbálnímu a citovému zneužívání ze strany mužských rodinných příslušníků. „Vyhrožují mi a nedovolují mi pokračovat ve vzdělání,“ uvedla mimo jiné. Podle thajských pohraničníků chtěla dívka útěkem především uniknout předem dohodnutému sňatku.

Agentura Reuters uvádí, že dívčiny příspěvky na Twitteru uvedly do pohybu celosvětovou kampaň aktivistů, která přiměla thajské úřady ustoupit od svého rozhodnutí přimět Kunúnovou k návratu za rodinou. „Její případ opět přitáhl globální pozornost k přísným společenským pravidlům Saúdské Arábie, vyžadujícím například, aby žena měla svolení k cestování od mužského opatrovníka,“ píše Reuters.

Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za porušování práv žen, které mimo jiné potřebují souhlas svého poručníka – obvykle svého otce či manžela – aby získaly pas, mohly odcestovat do ciziny, otevřít si bankovní účet, začít pracovat nebo se provdat.