Trump trvá na bariéře u Mexika za skoro šest miliard dolarů. Může být ocelová, vzkázal v projevu demokratům

Projev amerického prezidenta Donalda Trumpa k situaci na hranici s Mexikem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump oznámil, že „na žádost demokratů“ souhlasí s tím, že hranici s Mexikem nebude chránit betonová zeď, ale ocelová bariéra. Na sumě 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard korun) šéf Bílého domu trvá. „Absolutně kritická situace“ na hranicích podle něj vyústila v bezpečnostní a humanitární krizi. Největší obětí jsou ženy a děti, tvrdí Trump, který připomněl, že přes hranici proudí drogy. Opakovaně vyzval Kongres, aby zeď schválil a ukončil tak „shutdown“. Lídři demokratů v reakci prohlásili, že prezident si bere miliony Američanů jako rukojmí a hraje na notu strachu. Apelovali na Trumpa, aby odblokoval peníze pro vládu.

Pokud opozice do této chvíle sázela třeba na to, že prezident hledá nějakou únikovou cestu, jak se z celé situace dostat, tak teď od prezidenta dostala jasný vzkaz, že ten chce zcela určitě postavit fyzickou bariéru na hranicích s Mexikem a nic jiného pro něj není důležité.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v USA

Trump vůbec poprvé promluvil k národu z Oválné pracovny Bílého domu. Ve zhruba devítiminutovém projevu nakonec stav nouze nevyhlásil, jak se spekulovalo. Tento krok by mu umožnil obejít Kongres a vzít peníze na zeď z jiných zdrojů, prezidentovi oponenti ale dali najevo, že by se obrátili na soud.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová ale televizi Fox News sdělila, že vyhlášení stavu nouze je stále řešením. „Je to pořád jedna z možností, které jsou na stole. Přemýšlíme nad tím,“ uvedla. Dodala, že Bílý dům ale stále věří, že administrativa se nakonec s Kongresem na financování zdi i úřadů dohodne. Později Trump zopakoval, že na vyhlášení stavu nouze má „absolutní právo“.

Největší obětí jsou ženy a děti, nic nedělat je nemorální, řekl Trump

Trump mluvil o heroinu a jiných drogách, jež proudí přes hranice a „zabíjí Američany“, ale také o znásilňovaných ženách a dětech, jež se vydávají na dlouhou cestu do USA a které šéf Bílého domu považuje za vůbec největší oběti této „humanitární krize“, již je prezident odhodlán ukončit.

Návrh ohledně stavby zdi podle něj zastaví kriminální gangy a udrží Ameriku v bezpečí. Patová situace ohledně rozpočtu, jež vyústila v omezený chod úřadů (neboli shutdown), trvá jen kvůli negativnímu přístupu demokratů vůči zdi, míní Trump. Každý občan by podle něj měl vyzvat Kongres, aby prezidentský návrh na posílení ostrahy hranic schválil.

Sám svolal novou schůzku se zákonodárci do Bílého domu a vyzval demokraty, aby politickou krizi ukončili. „Kolik ještě musíme prolít americké krve, než Kongres odvede svou práci?“ konstatoval prezident. „Přísahal jsem, že budu chránit tuto zemi, což také budu dělat,“ slíbil Trump. Zákonodárci podle něj „volí mezi spravedlností a nespravedlností“. „Je nemorální nedělat nic,“ vzkázal demokratům.

Prezident se projevem zjevně snažil mobilizovat republikánské zákonodárce, kteří se obávají negativní reakce Američanů na zablokování vládních financí vyvolané sporem o zeď. V jeho důsledku se dostaly do obtížné situace statisíce rodin amerických státních zaměstnanců, kteří jsou už třetí týden bez mzdy.

Koho postihlo omezení financování federálních úřadů
Zdroj: ČT24

Demokraté trvají na svém, Trump podle nich jen šíří strach

Vedení demokratů si vymínilo právo reagovat na Trumpův televizní projev bezprostředně po jeho skončení. Po prezidentovi krátce promluvili předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. Ten ze současné politické krize obvinil Trumpa.

Podle Schumera je třeba oddělit debatu o zajištění hranice od současné debaty o rozpočtu. Stavbu zdi označil za neúčinný a zbytečný projekt a obvinil Trumpa, že „šíří strach a zakrývá chaos ve vlastní vládě“. Prezidentovi vzkázal, že symbolem USA by měla být Socha svobody, nikoli obří zeď. Trumpa vyzval, aby odblokoval peníze pro americkou vládu a ukončil tak shutdown.

Pelosiová prohlásila, že „lidé stojící na hranicích nejsou bezpečnostní hrozbou, ale humanitární výzvou“. Řekla, že „prezident Trump nesmí držet americké občany jako rukojmí, musí skoncovat s vyráběním krizí a musí uvolnit peníze pro financování vlády“. Představitelé demokratů zdůraznili, že žádost o stavbu ocelové bariéry jim Trump podsouvá, o nic takového ho podle jejich slov nežádali.

Pelosiová tento týden hodlá prosadit sérii návrhů, které by finance pro jednotlivé vládní úřady uvolnily. Chce tlačit na některé republikány v Senátu, kteří se obávají ztráty voličských sympatií kvůli odloženým výplatám pro státní zaměstnance, aby návrhy rovněž podpořili.

Podle kritiků prezidenta by účinek hraniční zdi byl sporný. V roce 2018 bylo na hranicích s Mexikem zadrženo 400 tisíc lidí, což je výrazně méně než na přelomu století, kdy počty pokusů o ilegální přechod dosahovaly každoročně milionu. Většina cizinců, kteří v USA žijí bez platných dokladů, navíc podle statistik nepronikla na území Spojených států ilegálně. Tito lidé přicestovali s platným vízem, ale po vypršení jeho platnosti v zemi zůstali.

Polovina Američanů vnímá Trumpa jako viníka shutdownu

Nezávislý senátor z Vermontu Bernie Sanders, který se v roce 2020 možná bude opět ucházet o prezidentskou nominaci demokratů, Trumpův projev okomentoval tím, že prezident neustále lže, když tvrdí, že Mexiko za zeď zaplatí a kolik teroristů a drog přes hranice do USA proudí. „Pane prezidente, nepotřebujeme vytvářet umělé krize, máme dost skutečných,“ dodal.

Těsná většina Američanů považuje prezidenta Trumpa za viníka blokády části federálních úřadů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos. V průzkumu, který se uskutečnil od 1. do 7. ledna a kterého se zúčastnilo 2203 lidí, označilo Trumpa za viníka krize 51 procent respondentů.

Na konci prosince takovýto názor mělo 47 procent dotazovaných. Demokraty jako strůjce patu pak vnímá 32 procent účastníků ankety, na konci prosince to bylo 33 procent. Sedm procent dotazovaných jako přímé viníky vnímá republikány.

Ve čtvrtek se Trump vydá na jih země, aby se osobně přesvědčil o situaci na americko-mexické hranici. Chce se zde setkat s lidmi, kteří na „frontové linii“ hájí národní bezpečnost USA a čelí humanitární krizi.

Omezení nezákonného přistěhovalectví bylo jedním z hlavních slibů Trumpovy předvolební kampaně. V reakci na blížící se karavany migrantů ze Střední Ameriky nechal na podzim nasadit k ostraze hranice dalších 5800 vojáků. Karavany označil za „invazi“.