EU trestá dva členy íránských tajných služeb sankcemi. Podle diplomatů jde o mimořádný krok

Evropská unie uvalila sankce na dva íránské zpravodajské důstojníky a sekci jejich tajné služby. Podle diplomatů jde o bezprecedentní rozhodnutí vzhledem ke zpravodajské službě třetího státu. Brusel tak reaguje na údajné pokusy íránských zpravodajců o útoky proti představitelům exilové opozice v Dánsku a ve Francii. Zesílit diplomatický tlak na Írán plánují i Spojené státy, které na jaře odstoupily od klíčové jaderné dohody. Teherán veškerá obvinění odmítá.

Dva členové íránské tajné služby byli umístěni na unijní teroristický seznam. Jedním z nich je Saíd Hášemí Moghadam – náměstek íránského ministra tajných služeb, druhým pak Asadolláh Asadí, což je ve Vídni působící diplomat. První z nich je v Íránu, druhý byl loni zadržen v Německu a předán Belgii.

Kromě zmrazení majetku nebude dvojice moci nadále cestovat na území Unie. Podle diplomatů se jedná o velmi silný politický signál v době, kdy se EU zároveň snaží zachovat jadernou dohodu s Teheránem.

Rozhodnutí Bruselu potěšilo dánského ministra zahraničí Andrese Samuelsena. „Zakročili jsme a útoku na Íránce, kteří žijí v Dánsku, jsme zabránili,“ upozornil. Kodaň podle něj zveřejnila všechny výsledky policejního vyšetřování ještě před uvalením sankcí.

V Dánsku měl být terčem opoziční aktivista

Dánská tajná služba v říjnu oznámila, že íránská rozvědka plánovala na dánském území atentát, jehož terčem měl být íránský opoziční aktivista, vůdce dánské pobočky Arabského bojového hnutí za osvobození Ahvázu (ASMLA), které usiluje o vytvoření nezávislého státu na jihozápadě Íránu.

Už loni v létě byli v Belgii zadrženi dva lidé, kteří měli chystat atentát na shromáždění exilové íránské opozice v městě Villepinte severovýchodně od Paříže. Mítinku s názvem „Svobodný Írán 2018 – alternativa“, který svolala Národní rada íránského odporu (NCRI), se účastnilo kolem 25 tisíc lidí.

Íránci mohli být zapojeni i do vražd v Nizozemsku

Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok v úterý oznámil, že místní tajná služba má silné signály o zapojení íránských služeb do vražd dvou nizozemských občanů íránského původu v letech 2015 a 2017. V posledních měsících vyhostila vlivné íránské diplomaty Albánie – opět pro podezření z plánování útoků.

Írán veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že cílem těchto tvrzení je poškodit vztahy mezi EU a Teheránem, který usiluje o dobré vztahy s Evropou po vypovězení jaderné dohody Spojenými státy a následným obnovením sankcí.

Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf na Twiteru napsal, že Evropa chrání teroristy. „Evropané, včetně Dánska, Nizozemska a Francie poskytují útočiště MEK,“ napsal s použitím zkratky pro opoziční íránskou organizaci Lidové modžáhedové. Tuto skupinu původně řadily k teroristickým organizacím USA, Kanada i EU, ale později – Evropská unie v roce 2009 – skupinu z této kategorie vyškrtly. Nyní ji za teroristickou kromě Íránu považuje ještě Irák.

Přitlačíme, vzkázal Pompeo do Teheránu

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který je nyní na cestě po Blízkém východě, v úterý zdůraznil, že Spojené státy vyvinou v příštích týdnech další tlak na Írán, a to jak obchodní, tak diplomatický.

Pompeo tvrdí, že rozhodnutí o stažení USA ze Sýrie nezkomplikuje americkou kampaň proti Íránu. Spojenci včetně Jordánska prý souhlasí s Washingtonem v tom, že Írán představuje pro celou oblast „ohromné riziko“.