Smutný příběh sedmileté Jakelin. S rodiči přešla ilegálně do USA, brzy nato zemřela

Pohnutý příběh sedmileté guatemalské holčičky (zdroj: ČT24)

Úřady ve Spojených státech vyšetřují smrt sedmileté guatemalské dívky Jakelin Caalové na mexicko-americké hranici. Společně s otcem přešla ve skupině migrantů ilegálně do USA. Po zadržení začala mít zdravotní potíže a za dva dny zemřela.

Byla tak šťastná, že jedou. Těšila se, že tam bude mít lepší život.
Domingo Caal
děda mrtvé dívky

Sedmiletá Jakelin se stala bodem, kolem kterého víří emoce stoupenců a odpůrců migrace do Spojených států.

Vyrůstala v obyčejné guatemalské rodině. Rozšiřování palmových plantáží prohlubuje chudobu tamních farmářů. Proto chtěl její otec odejít do Ameriky, aby mohl posílat peníze domů. Jakelin chodila všude s ním, na ryby, do džungle. Vzal ji proto s sebou.

Ve velké skupině migrantů spolu 6. prosince tajně přešli americkou hranici a vzdali se strážím. Otec potvrdil, že dcera je zdravá. V autobusu do imigračního centra 140 kilometrů daleko ale Jakelin dostala horečku a její stav se prudce zhoršil.

Měla od pohraničníků dostatek vody?

Na konci cesty čekající zdravotníci převezli holčičku vrtulníkem do nemocnice. Přes veškerou pomoc zemřela. Úřady pohraničníky hájí. Bez nich by prý Jakelin zemřela v poušti. Jiní je kritizují za to, že nepostřehli pokročilý stupeň dehydratace jejího vyčerpaného těla.

„Toto je velmi smutný případ dokládající, jak je ta cesta nebezpečná. Ta rodina se rozhodla jít nelegálně,“ připomněla Kirstjen Nielsenová, ministryně pro vnitřní bezpečnost v Trumpově federální vládě.

Obhájci migrantů obviňování rodiny neschvalují a společně s demokraty v Kongresu kritizují tvrdou protiimigrační politiku prezidenta Trumpa. Ten dekretem zakázal dát azyl těm, kteří o něj požádají po nezákonném přechodu hranice. Na legální podání se ale čeká měsíce a mexická hraniční města už mluví o humanitární krizi.