Hlavní město Izraele? Západní Jeruzalém, usnesla se australská vláda

Západní Jeruzalém je hlavním městem Izraele, usnesla se australská vláda. Austrálie také hodlá v budoucnu přesunout svoji ambasádu, prozatím ale zůstává v Tel Avivu, ujistil premiér Scott Morrison. Zároveň podpořil i snahu palestinců o vlastní stát, jehož hlavním městem by byl východní Jeruzalém.

„Austrálie nyní považuje západní Jeruzalém jako sídlo Knesetu a mnoha vládních institucí za hlavní město Izraele,“ řekl australský premiér Scott Morrison. Dal najevo, že by se mělo přestěhovat velvyslanectví, ale prozatím k tomu nedojde. „Těšíme se na stěhování své ambasády do západního Jeruzaléma, až to bude praktické,“ poznamenal.

Předseda australské vlády zároveň ujistil, že jeho stát stále podporuje dvoustátní řešení. To předpokládá vznik palestinského státu, jehož hlavním městem by byl východní Jeruzalém. Izrael přitom považuje město celé za své, východní část ovládá od šestidenní války v roce 1967. V červenci 1980 prohlásil Jeruzalém za své „věčné a nedělitelné hlavní město“.

„Říkáme, že musíme pokročit dále. Zatuchlá patová situace musí skončit,“ podotkl Morrison. 

Australský premiér o možném přesunu ambasády do Jeruzaléma hovořil již v říjnu. Tehdy však byla jeho slova považována za předvolební tah cílený na početnou australskou židovskou komunitu – blížily se doplňovací volby a Morrisonova Liberální strana v průzkumech ztrácela.

Již tehdy však vyvolal kritické reakce sousedních muslimských států – Indonésie a Malajsie, které Izrael vůbec neuznávají.

Již loni uznaly Jeruzalém hlavním městem Izraele Spojené státy, které také již přestěhovaly své velvyslanectví. Většina ambasád ale zůstává v Tel Avivu kvůli nedořešené otázce ohledně Jeruzaléma. Anexi východní části města z roku 1967 mezinárodní společenství neuznává s tím, že konečný status města by se měl vyřešit jednáním.