Policie zadržela příbuzné předpokládaného útočníka ze Štrasburku

Události k útoku ve Štrasburku (zdroj: ČT24)

Při útoku střelce v centru Štrasburku zemřeli tři lidé a třináct dalších bylo zraněno. Oznámila to místní prefektura, která tak upravila svá předchozí vyjádření o počtu obětí. Útočník je stále na útěku, policie zadržela jeho příbuzné. Ministr vnitra Christophe Castaner uvedl, že policie střelce ve svých záznamech vedla jako pachatele kriminálních činů a sledovala ho kvůli možné radikalizaci. Prokurátor Rémy Heitz označil útok za teroristický.

„Včera (v úterý) naše území znovu zasáhl terorismus,“ prohlásil prokurátor na tiskové konferenci. „Vzhledem k cíli útoku, počínání útočníka, jeho profilu a svědectví těch, kteří jej slyšeli křičet 'Alláhu akbar', byla do akce povolána protiteroristická policie,“ vysvětlil.

Heitz potvrdil, že po pachateli se stále pátrá, přičemž jej označil jako „Chérif C.“. Devětadvacetiletý muž byl prý ve Francii, v Německu a ve Švýcarsku celkem 27krát odsouzen. „Je policejním složkám dobře známý, především pro krádeže a násilné činy,“ dodal.

Večer policie požádala svědky o pomoc při pátrání po něm a zveřejnila celé jeho jméno, popis i fotografii. V popisu stojí, že je to muž vysoký 180 cm, normální postavy, s krátkými vlasy, možným vousem a znaménkem na čele. Ve výzvě také stojí, že jde o nebezpečného jedince. Lidé nemají jednat sami, ale zavolat policii.

Chérif Chekatt
Zdroj: ČTK/AP

Ministr vnitra Christophe Castaner uvedl, že útočník byl několikrát vězněn, a to také v Německu. Poprvé byl odsouzen ve věku 13 let. Policie ho sledovala už před útokem pro podezření z možné radikalizace. Podle soudního zdroje byly radikálními názory známi i ostatní členové rodiny.

Muž identifikovaný už dříve médii jako štrasburský rodák Chérif Chekatt podle Heitze útočil pistolí a nožem. Vyšetřovatelé ještě v noci na středu zadrželi jeho rodiče a dva bratry a prohledali vícero objektů, kde se nejspíš často zdržoval. Snaží se mimo jiné zjistit, zda byl do jeho činu zapojen i někdo další. „Vedeme četná vyšetřování, abychom uprchlíka našli, zrekonstruovali sled jeho aktivit a jeho rozvrh,“ řekl Heitz. Na vyšetřování spolupracují i úřady v Německu, kam mohl Chekatt ze Štrasburku uprchnout.

Heitz upřesnil, že pachatel dva lidi zabil, u dalšího nastala celková ztráta mozkové funkce (mozková smrt). Dodal, že šest zraněných je stále v kritickém stavu. Podle italských médií je mezi těmito těžce zraněnými jeden italský novinář. Tento osmadvacetiletý muž z Tridentu byl ve Štrasburku, aby informoval o jednání Evropského parlamentu pro rozhlasovou síť Europhonica.

Starosta Štrasburku Roland Ries zároveň ve středu ráno poskytl první bližší informace o mrtvých a zraněných, kterými jsou prý převážně muži. Jsou mezi nimi místní obyvatelé, jedním ze zabitých je pětačtyřicetiletý thajský turista, který byl ve Francii s manželkou. Původně prý chtěli pobýt v Paříži, avšak kvůli protestům takzvaných žlutých vest se rozhodli odjet do Štrasburku. Mezi těžce zraněnými je italský rozhlasový novinář Antonio Megalizzi, jehož pachatel zasáhl střelou do hlavy.

Střelec zaútočil u vánočních trhů

První výstřely zazněly podle policie kolem osmé hodiny večerní nedaleko místa konání vánočních trhů na Gutenbergově náměstí v centru Štrasburku. Podle informací listu Les Dernières Nouvelles d'Alsace zahájil střelec palbu v ulici Rue des Grandes Arcades, která je frekventovanou obchodní tepnou. „Byly slyšet výstřely a lidé utíkali pryč. Trvalo to asi deset minut,“ popsal stanici BFM jeden z místních obchodníků.

Policie uvedla, že před útěkem byl při přestřelce s vojáky hlídkujícími u trhů zraněn. Podle televize BFMTV ujel z místa činu v taxíku. Řidič taxíku vyšetřovatelům řekl, že po střelbě jednoho z vojáků nasazeného v rámci celostátní protiteroristické operace měl útočník patrně poraněnou levou paži. Není vyloučeno, že opustil Francii, řekl náměstek ministra vnitra. Do pátrání je zapojeno 720 lidí.

Už v úterý ráno měl být útočník podle francouzských médií zadržen v souvislosti s loupežným přepadením, ale policie ho doma nezastihla. „V bytě útočníka provedla policie v úterý ráno razii, která souvisela s loupeží. Nalezla tam granát,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Muž nebyl podle francouzských médií zatčen, protože během prohlídky z bytu utekl. 

Pátrání po střelci pokračuje

Francouzské úřady zvýšily stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší a do Štrasburku byly vyslány dodatečné bezpečnostní síly, oznámil Castaner. Kromě posílení hraničních kontrol to znamená například zpřístupnění dalších sil v rámci protiteroristické operace Sentinel a větší intenzitu kontrol na vánočních trzích po celé zemi.

Premiér Édouard Philippe oznámil, že prezident Emmanuel Macron rozhodl navýšit počet vojáků mobilizovaných v rámci bezpečnostní operace Sentinelle. Byla zahájena roku 2015 kvůli teroristickým útokům. Philippe řekl, že k 500 vojákům zmobilizovaným dosud přibude v příštích dnech 1500 s úkolem „zajistit bezpečnost Francouzů a vybraných míst“.

Úřady východofrancouzského departementu Haut Rhin oznámily zpřísněné kontroly na letišti v Mylhúzách a také na nádražích v Colmaru, Mylhúzách a v Saint-Louisu. V dalších částech Francie, v přístavu Le Havre a městech Rouen a Caen se úřady rozhodly posílit ostrahu tamních vánočních trhů.

Pařížská starostka Anne Hidalgová oznámila, že o dnešní půlnoci zhasnou k uctění památky obětí štrasburského útoku a na podporu jejich příbuzných světla na Eiffelově věži.

Do terénu byly podle televize BFM TV vyslány i speciální zásahové jednotky BRI a RAID či elitní protiteroristická jednotka GIGN z Dijonu. Podle DPA policie pátrá po uprchlém i s pomocí vrtulníků. Policie rovněž kontroluje automobily přijíždějící od Štrasburku v příhraničním Kehlu na německé straně Rýna. Ministr Castaner potvrdil, že po útoku byly zesíleny hraniční kontroly.

Přes hranici se nad ránem obtížně dostával i europoslanec Jiří Pospíšil. „Je 2:50 a my čekáme už přes hodinu na hranici Francie–Německo,“ napsal předseda TOP 09 na sociální síti Twitter a doložil to fotografií.

V pohotovosti jsou i bezpečnostní složky v Německu, protože Štrasburk leží na hranici obou zemí. Důvod ke zpřísňování bezpečnostních opatření na vánočních trzích však německé ministerstvo vnitra nyní nevidí. Trhy jsou podle něj i tak zvláště hlídány. 

Italské ministerstvo vnitra ale oznámilo zvýšená bezpečnostní opatření kolem vánočních akcí. Budou zavedeny kontroly u římských památek včetně Kolosea, u kostelů i vstupů do metra a zvýšená ostraha se bude týkat také nákupních středisek. V Česku jsou bezpečnostní opatření posílena preventivně od 1. prosince.

Francouzští policisté blízko místa útoku u vánočních trhů
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Centrum Štrasburku bylo do pozdních nočních hodin uzavřeno. Podle agentury AP bylo zavřeno na pět tisíc lidí také na basketbalovém stadionu. Až po pěti hodinách začala policie po skupinách čítajících zhruba sto lidí návštěvníky propouštět.

Zrušeny byly veškeré středeční kulturní akce, včetně vánočního trhu, který bude zavřený i ve čtvrtek. Platí i zákaz manifestací a dalších větších shromáždění. Vyučování bylo zrušeno ve všech mateřských a základních školách; rodiče tam sice mohou své děti přesto poslat, ale úřady jim to nedoporučují. Vlajky ve městě jsou staženy na půl žerdi. 

Přísnost přijatých bezpečnostních opatření dokládá i skutečnost, že Alsasané se ve středu musejí obejít bez svých nejoblíbenějších regionálních novin. Deník Les Dernières Nouvelles d'Alsace se na stáncích neobjeví, protože pracovníci místní tiskárny se kvůli uzávěrám nedostali do práce.

Zatím není jasné, zda atentát ovlivní hnutí takzvaných žlutých vest, které hodlají podle plánu uspořádat v sobotu ve Francii další protestní akci. Někteří z jeho příznivců šíří na sociálních sítích teorii o spiknutí, podle níž je útok součástí vládního komplotu vedeného s cílem sociální protesty utlumit. Levicový politik Jean-Luc Mélenchon se vyslovil důrazně proti šíření takových fám.

Bezpečnostní analytik Kraus: Zřejmě se jednalo o nábožensky motivovaný teroristický čin (zdroj: ČT24)

Poslanci uvízli v europarlamentu

Policie se během večera rozhodla preventivně uzavřít i sídlo Evropského parlamentu, který tento týden ve městě zasedá. „Po útoku v centru Štrasburku je Evropský parlament uzavřen. Nikdo nemůže dovnitř ani ven,“ napsala na sociální síti Twitter česká europoslankyně Kateřina Konečná.

„Policie zasahuje na místě střelby ve Štrasburku. Je to asi 100 až 200 metrů od místa, kde jsme ,uvězněni‘ v našem oblíbeném restaurantu Gutenberg. My uvnitř nevíme, kdo zabíjel,“ dodal na stejné sociální síti její kolega Jaromír Štětina.

Europoslanci strávili v budově Evropského parlamentu nedobrovolně několik hodin navíc. Až ve středu brzy ráno jeho předseda Antonio Tajani kolegům sdělil, že budovu mohou opustit na vlastní riziko. Poslanci, kteří chtěli jet do centra města, tak měli učinit výhradně v konvoji jištěném policií. „Je nemožné dostat se do centra bez takového konvoje,“ zdůraznil Tajani.

Parlament od středečního rána pracuje podle plánu. V poledne, tedy na začátku hlasovacího bloku programu, drželi poslanci za oběti útoku minutu ticha. Parlament má od pondělí do čtvrtka plenární zasedání a ve středu mají europoslanci debatovat mimo jiné o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Politici vyjadřují soustrast

Prezident Emmanuel Macron je o vývoji situace průběžně informován, sdělil Elysejský palác. Po půlnoci prezident podle agentury AFP zamířil na meziresortní krizovou schůzku, aby si udělal přehled o situaci. Po ní vyjádřil na Twitteru za celou zemi solidaritu se Štrasburkem, oběťmi a jejich rodinami. 

Soustrast v souvislosti se střelbou vyjádřili na Twitteru mnozí politici, mimo jiné předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, za německou vládu její mluvčí Steffen Seibert a za britskou premiérka Theresa Mayová.

V bezprostřední blízkosti střelby se nacházel i český občan. Nebyl zraněn ani neutrpěl žádnou jinou újmu a je v kontaktu s českým konzulátem, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Čeští diplomaté nemají dosud žádné informace, že by některý z dalších českých občanů byl v souvislosti s útokem zraněn či v ohrožení.

Lidé, kteří například mají příbuzné ve Štrasburku a nepodařilo se jim navázat s nimi kontakt, se mohou obracet buď na české velvyslanectví v Paříži, nebo v případě obavy z ohrožení života či zdraví na nouzovou linku +33607764394.

Český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že bezpečnostní opatření v Česku preventivně posílila už na začátku prosince a není třeba je dál zvyšovat.