Předehra k jednání o míru. OSN odvezla desítky zraněných jemenských rebelů do Ománu

Letoun OSN převezl v pondělí z Jemenu padesát zraněných Húsíů na ošetření do Ománu. Organizace spojených národů tím plánovala vybudovat před mírovými rozhovory důvěru mezi povstalci a mezinárodní koalicí vedenou Saúdskou Arábií. Jednání začnou ve Švédsku patrně ve středu. Během čtyřleté občanské války zemřely v Jemenu tisíce lidí a další miliony trpí hlady.

Zranění byli z jemenské metropole Saná převezeni do ománského hlavního města Maskatu na žádost zmocněnce OSN pro Jemen Martina Griffithse. „Pokud se transport podaří, bude to známka dobré vůle. Hned poté by totiž mohla odletět letadla ze Saná do Stockholmu. Nejdůležitější je teď garance bezpečného letu do Evropy a zpátky. Tyto záruky má Húsíům dát koalice vedená Saúdy,“ řekl ještě před odletem padesátky raněných reportér ČT Jakub Szántó. 

Převoz zraněných byl jedním z požadavků, které kladou jemenští povstalci před zahájením mírových rozhovorů. Nyní se očekává, že delegace povstalců odletí do Švédska velmi brzy. Rozhovory by tak podle agentury Reuters mohly začít již ve středu.

Spojené národy, pod jejichž záštitou se mají mírové rozhovory konat, chtějí být v Jemenu aktivnější než dosud. „OSN se nabídla, že bude hrát výraznější roli při dohledu nad operacemi v přístavu Hudajdá a další infrastrukturou klíčovou pro humanitární pomoc. Ačkoli existuje mnoho přístavů, díky kterým se můžeme do Jemenu dostat, Hudajdá je ten nejdůležitější pro dovoz jídla, paliva a léků,“ uvedl šéf humanitárních projektů a nouzové pomoci OSN Mark Lowcock.

Szántó: Pokud se ze Saná podaří odvést povstalce do Ománu, mohla by začít mírová jednání (zdroj: ČT24)

Mírové rozhovory ve Švédsku podpořil v pondělí Teherán, který je údajně připraven přispět ke konci konfliktu. Íránské ministerstvo zahraničí zároveň doufá, že se podaří urychlit poskytování humanitární pomoci Jemencům, píše Reuters.

Západní spojenci se nyní pokoušejí ukončit čtyřletý konflikt, v němž proti sobě stojí šíitští Húsíové, podporovaní Íránem, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdara Mansúra Hádího. Vládě pomáhá od roku 2015 koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií vojensky podporovanou Západem.

O válce v Jemenu se hovoří jako o zapomenutém konfliktu. Poslední údaje OSN, staré zhruba dva roky, hovoří o deseti tisících obětech, některé zdroje ale uvádějí, že v konfliktu zemřelo na padesát tisíc Jemenců. Válka navíc přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy. Hlad, cholera a další nemoci si v zemi vyžádaly další tisíce obětí.

„Největší humanitární katastrofa světa“

Asi 22 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc v důsledku bojů a částečné blokády ze strany koalice pod vedením Saúdské Arábie. Podle OSN jde o největší humanitární katastrofu na světě. Občanská válka zasáhla obzvlášť krutě sever Jemenu poblíž hranic se Saúdskou Arábií, kde stát prakticky přestal existovat. V oblasti už funguje jediné zdravotnické zařízení.

V regionu chybí maso, mléko i obiloviny. Úrodu často zaberou ozbrojenci, a rodiče tak své potomky krmí tím, co zbude – kalnou vodou a pomletými listy ze stromů. Hladomor ale nesužuje jen sever země. Každý den miliony Jemenců bezradně přemýšlí, kde sehnat svoje příští jídlo.

V kritickém stavu je na 400 tisíc dětí. „Zvláště pro děti se jemenská válka stala hotovým peklem na zemi. Osmdesát procent populace pod osmnáct let potřebuje akutní humanitární pomoc,“ uvedla nedávno zástupkyně dětského fondu UNICEF v Jemenu Meritxell Relanová.

Vedle UNICEF v zemi působí desítky humanitárních organizací, pomoc se ale nedostane všude, kde je třeba.