Zemřel George Bush starší. Bývalému americkému prezidentovi bylo 94 let

Události ČT: George Bush starší rozezněl v Praze Zvon svoboody (zdroj: ČT24)

Ve věku 94 let zemřel prezident Spojených států z let 1989–1993 George Bush starší. Oznámil to mluvčí jeho rodiny. Podle něj zemřel 41. prezident USA v pátek v Houstonu krátce po 22:00 místního času (v sobotu nad ránem středoevropského času). Za vlády Bushe skončila studená válka, USA v té době také zahájily první válku v Perském zálivu. Na exprezidentovo úmrtí reagují američtí i světoví politici, kteří se shodují, že svět přišel o velkého státníka.

„Jeb, Neil, Marvin, Doro a já se zármutkem oznamujeme, že po 94 pozoruhodných letech náš drahý táta zemřel,“ uvedl George W. Bush v prohlášení, které prostřednictvím Twitteru tlumočil mluvčí rodiny Jim McGrath. „George H. W. Bush byl člověkem obdařeným ušlechtilostí charakteru a nejlepším otcem, jakého si syn nebo dcera mohou přát,“ dodal Bush mladší, který byl prezidentem USA v letech 2001 až 2009.

George Bush starší byl v úřadu v letech 1989 až 1993, kdy se v Evropě hroutily komunistické režimy. Byl prvním americkým prezidentem, který přijel po revoluci do Československa, a to přesně rok po listopadových událostech.

Bush starší si získal popularitu díky úspěchu Spojených států ve válce v Perském zálivu v roce 1991. Ta ale následně vyprchala během krátké hluboké recese, kdy porušil svůj slib, že nebude zavádět nové daně. Při druhé kandidatuře na prezidenta republikánského politika porazil demokrat Bill Clinton.

George Bush starší bojoval ve druhé světové válce jako pilot, za studií se věnoval sportu, vydělal majetek těžbou ropy, působil v Kongresu, jako šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA), diplomat, viceprezident a prezident. Po prohraných volbách s Clintonem v roce 1992 se věnoval humanitárním projektům a podle CNN spolu s manželkou od té doby dokázali shromáždit na charitativní projekty až miliardu dolarů.

V dubnu zemřela Bushova manželka Barbara

George Bushe staršího v posledních letech trápily zdravotní problémy, letos v lednu byl hospitalizován kvůli dýchacím obtížím, o tři měsíce později znovu kvůli opakovanému zápalu plic. Po pohřbu manželky Barbary, která zemřela letos v dubnu, se Bush ocitl v nemocnici znovu, tentokrát kvůli infekci.

Mluvčí rodiny příčinu exprezidentovy smrti nesdělil. George Bush starší bude mít státní pohřeb ve washingtonské katedrále, kterého se zúčastní i současná hlava státu Donald Trump s manželkou Melanií, oznámil Bílý dům. Jeho mluvčí zatím nesdělila přesné datum, uvedla však, že Trump vyhlásí středu 5. prosince dnem státního smutku.Očekává se, že Bushovo tělo bude následně pohřbeno v prezidentské knihovně v Texasu, kde je uložena rovněž Barbara Bushová.

Manželé Bushovi spolu žili 73 let a měli šest dětí, z nichž pět dosud žije. Kromě George Bushe mladšího je známý i bývalý guvernér státu Florida Jeb Bush, který se v roce 2016 neúspěšně pokusil získat prezidentskou nominaci. Jeb Bush na Twitteru v reakci na otcovo úmrtí napsal, že jeho otci nic nečinilo větší radost než pomáhat ostatním.

Bush byl v dějinách Spojených států teprve druhým prezidentem, po němž se do úřadu dostal také jeho syn. V prvním případě to byli otec John Adams a syn John Quincy Adams.

Američtí politici: USA ztratily patriota a svět velkého vůdce

George Bush starší svou opravdovostí, vtipem a přihlášením se k víře, rodině a zemi inspiroval generace, napsali v reakci na jeho úmrtí současný americký prezident Donald Trump a jeho žena Melania.

„Spolehlivou schopností úsudku, zdravým rozumem a neochvějným vedením přivedl prezident Bush náš národ a svět k mírovému a vítěznému ukončení studené války,“ stojí v prohlášení Bílého domu. Bush starší také podle něj položil základy blahobytu na desítky let. Při všem, co vykonal, ale zůstal pokorný. 

Mezi prvními na Bushovo úmrtí reagovali také exprezident Barack Obama a jeho žena Michelle. Amerika ztratila patriota a pokorného služebníka, napsal mj. Barack Obama na Twitteru. 

Bývalý americký prezident Bill Clinton na zesnulém prezidentovi USA Georgi Bushovi starším obdivoval jeho vrozenou slušnost a oddanost manželce Barbaře. Clinton, který Bushe porazil ve volbách v roce 1992, napsal, že bude „navždy vděčný“ za přátelství, které ho s Bushem pojilo. Cenil si na něm „vrozené a skutečné slušnosti“ a také oddanosti manželce Barbaře a celé rodině.

Clinton rovněž připomenul mimořádně dlouhou Bushovu kariéru ve veřejné službě a dodal, že ani po odchodu z prezidentského úřadu veřejnou službu zcela neopustil a zapojil se do pomoci obětem tsunami v Asii nebo Američanům zasaženým hurikánem Katrina, uvedl Clinton, který se na této pomoci podílel.

James Baker, který byl v Bushově administrativě ministrem zahraničí a patřil k exprezidentovým blízkým přátelům, sdělil, že Bushův odkaz bude „navždy vytesán do dějin Ameriky a světa“. Ve všech svých funkcích Bush podle Bakera prokazoval „sílu, poctivost, soucit a skromnost, což jsou vlastnosti charakterizující skutečně velké vůdce“.

Brent Scowcroft, který byl národním bezpečnostním poradcem v době, kdy byl Bush prezidentem, sdělil, že v Bushovi „svět přišel o velkého vůdce“ a USA „o jednoho z nejlepších“ lidí. Ztráta člověka, jehož označil za nejdražšího přítele, ho velmi zarmoutila.

Někdejší demokratický prezident Jimmy Carter, který byl předchůdcem republikána Ronalda Reagana, v kondolenci uvedl, že život Bushe staršího určovala služba vlasti a slušnost. „Rosalynn a já jsme hluboce zarmouceni smrtí bývalého prezidenta George H.W. Bushe. Pro jeho administrativu byla příznačná důstojnost, slušnost a sociální uvědomění,“ uvedl Carter. 

Významný státník i přítel Německa, reaguje svět

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert sdělil, že Německo oplakává přítele Němců. „Nezapomeneme na jeho přínos ke sjednocení Německa,“ vzkázal.

„Truchlíme za velkého státníka a přítele Německa,“ sdělil šéf německé diplomacie Heiko Maas a dodal, že se Bush „odvážně chopil příležitosti ukončit studenou válku“. Sjednocení Německa Bush podle něj podporoval od začátku a bez jakýchkoli výhrad. „Na to nikdy nezapomeneme,“ řekl Maas. 

Německo na něj díky jeho odhodlané podpoře znovusjednocení bude vždy vzpomínat s hlubokou vděčností. Bez důvěry a přátelství Spojených států a jejich prezidenta by německá jednota nikdy nebyla možná.
Frank-Walter Steinmeier
německý prezident

Také britská premiérka Theresa Mayová vyzdvihla Bushe jako státníka, který svůj život podrobil veřejné službě a měl by za to být příkladem všem. „Tím, že vedl svět ke klidnému ukončení studené války, učinil jej bezpečnějším místem pro budoucí generace,“ dodala premiérka. John Major, jehož premiérský mandát se částečně překrýval s Bushovým prezidentským, řekl, že Bush vnímal povinnosti Ameriky vůči světu a dostál jim.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil Bushe za „světového lídra, který silně podporoval spojenecství s Evropou“ a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker za „státníka, který nám byl všem příkladem“. 

Ruský prezident Vladimir Putin napsal v kondolenci Georgi Bushovi mladšímu, že zemřel „vynikající muž, který sloužil své zemi věrně po celý svůj život – vyzbrojený zbraněmi během války a vysokými vládními funkcemi v době míru“. Bush starší podle Putina učinil mnoho pro posílení rusko-americké spolupráce v otázkách mezinárodní bezpečnosti.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama ve své kondolenci sdělil, že Bush byl první americký prezident, s nímž se sešel, a byl hluboce dojat jeho obavami o tibetský národ. „Je obdivuhodné žít do 94 let. I když nic nemůže nahradit ztrátu otce, můžeme se utěšit tím, že to byl smysluplný život zasvěcený veřejné službě,“ napsal.

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, který s Bushem na konci studené války úzce spolupracoval, vyzdvihl Bushovy politické schopnosti i osobní vlastnosti. „Byla to doba velké změny, která ode všech vyžadovala velkou odpovědnost. Výsledkem bylo ukončení studené války a jaderného soupeření,“ sdělil Gorbačov.

Kuvajt, jemuž USA v době Bushova mandátu pomohly proti Iráku, vydal krátkou kondolenci emíra šajcha Sabaha Ahmada Džábira určenou Bushovu synovi a pozdějšímu prezidentovi Georgi Bushovi mladšímu. Emír Bushe ocenil za úsilí „vytvořit nový mezinárodní pořádek založený na spravedlnosti a rovnosti národů“.

Bushovu smrt oznámila také íránská televize, podle níž si Bush, stejně jako ostatní američtí prezidenti, přál kolaps Íránu.

Čeští politici připomínají Bushovu návštěvu Československa

„G. W. Bush starší byl významným politikem a jeho život kopíruje turbulentní dějiny 20. století,“ sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Připomněl Bushovo angažmá v armádě, mírová jednání se Sovětským svazem nebo jeho návštěvu ve znovu demokratickém východním bloku. „Československo mu je vděčné za jeho roli při pádu železné opony. Rád bych zároveň vyjádřil kondolence jeho rodině,“ dodal ministr.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) Bush zásadně přispěl ke konci studené války. „I jeho diplomatickému umu vděčíme za konec nesmyslné rivality mezi západním a východním blokem. České republice v 90. letech pomohl otevřít dveře do NATO a EU,“ sdělil Hamáček. „Troufám si tvrdit, že jeho odkaz bude vnímán ještě výrazněji za hranicemi USA právě kvůli jeho diplomatickým úspěchům. Je škoda, že odešel tak výrazný státník a diplomat,“ dodal.

„Jen málo amerických prezidentů mělo pro demokratické Československo takový význam jako G.H.W. Bush – první americký prezident, který navštívil Prahu krátce po sametové revoluci a přivezl závan svěžího vzduchu a obrovskou naději,“ uvedl na sociální síti Twitter šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Podle exšéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) si zdrženlivosti a střízlivosti na Bushovi cenil i další bývalý americký prezident Barack Obama. „Vypadá to jako nějaká naprostá obyčejnost, ale v současném světě je to vzácné zboží, co bychom za ni dnes často dali,“ dodal Zaorálek.

Za důstojného prezidenta Spojených států označil Bushe staršího další bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Převzal úřad po velkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi a popravdě řečeno, George Bush starší v klidu a diplomaticky dokončil práci svého předchůdce. Na konci jeho prezidentství už nebyl varšavský pakt ani Sovětský svaz,“ uvedl. Bush podle něj nedělal divadlo, ale opravdovou politiku.

„Měli jsme obrovské štěstí, že v přelomovém období konce 80. a začátku 90. let byl v Bílém domě jako americký prezident George Bush. Byl to on, kdo odmítl přistoupit na některé požadavky Michaila Gorbačova, které by svázaly možnost zemí střední a východní Evropy se svobodně rozhodnout o svém bezpečnostní uspořádání. A jako jediný z tehdejších západních politiků měl důsledný postoj v tomto. Jiní v západní Evropě by zřejmě neváhali za jednotu Německa přistoupit na cokoliv,“ míní někdejší velvyslanec v USA Alexandr Vondra (ODS).

Vondrův předchůdce na postu velvyslance v USA Michael Žantovský označil Bushe za jednoho z posledních opravdových džentlmanů světové politiky. „Když se podíváme na dnešní prezidenty, ať už v USA, nebo jinde včetně u nás, tak ten způsob a styl je úplně jiný,“ řekl České televizi (ČT). Bush byl podle něj nesmírně laskavý, milý a otevřený člověk. 

Vydáno pod