V Sydney během dvou hodin napršelo tolik jako běžně za měsíc. Zrušeno bylo přes 120 letů

Neobvykle vydatný déšť způsobil ráno v oblasti australského města Sydney záplavy. Nepříznivé počasí si vyžádalo přinejmenším jednoho mrtvého a několik zraněných, informovala místní média. Podle meteorologů napršelo během dvou hodin tolik jako běžně za celý měsíc. Zrušeno muselo být přes 120 letů, mnoho domácností je bez elektřiny. Ve státě Queensland na severovýchodě země se zase šíří lesní požáry. Úřady musely uzavřít desítky škol a evakuovat tisíce domácností.

„Vyrazte dnes o něco později do práce, nechceme tolik aut na ulici,“ vyzvala obyvatele téměř pětimilionové aglomerace Sydney místní policie, která se obává zvýšeného počtu dopravních nehod v důsledku špatného počasí.

Při jedné z nich už ve středu jeden člověk zahynul. Na severozápadě města utrpěli zranění dva policisté, na které spadl strom, když pomáhali řidičům uvězněným na zaplavené silnici. Lidé na sociálních sítích sdíleli záběry zaplavených ulic, domů i nádraží.

Desítky letů byly zrušeny, tisíce lidí zůstaly bez proudu

Podle meteorologů napršelo v listopadu v jeden den tolik centimetrů srážek jako ve středu naposledy v roce 1984. „Intenzita srážek byla fenomenální – 91 milimetrů spadlo za 90 minut,“ uvedl meteorolog Rob Taggart.

Mimořádné počasí se podepsalo mimo jiné na provozu sydneyského letiště. Zrušeno muselo být přes 120 letů – národních i mezinárodních. Bez proudu je v Sydney asi šest tisíc lidí.

Tisíce Australanů úřady kvůli lesním požárům vyzvaly k evakuaci

Na severovýchodě Austrálie se rozrostly lesní požáry, které se od víkendu šíří ve státě Queensland. Centrální část státu vyhlásila nejvyšší stupeň nebezpečí, což je podle queenslandské premiérky Annastacii Palaszczukové poprvé v jeho historii.

Po celém Queenslandu zuří 138 požárů porostu. Premiérka uvedla, že v nejhůře postižených regionech bylo uzavřeno 34 škol a vyzvala rodiny, aby nevycházely ze svých domovů, držely se pohromadě a byly připraveny prchnout, pokud to bude zapotřebí.

Požáry, k jejichž postupu podle úřadů přispěl silný vichr, extrémní vlna vedra a suchá vegetace, zatím zničily asi desítku domů. Nejhorší situace je u města Gracemere, kde se oheň rychle šíří.

Australské živly: V Sydney povodně, v Queenslandu požáry (zdroj: ČT24)