Čí je Leonardo da Vinci? Oslavy výročí geniálního malíře znamenají další spor mezi Itálii a Francií

Události: Spor mezi Itálií a Francií o Leonarda da Vinci (zdroj: ČT24)

Leonardo Da Vinci se 500 let po smrti stal dalším zdrojem napětí mezi Francií a Itálií. Od nástupu italských nacionalistů k moci vedou obě země spor o budoucí podobu Evropské unie a hlavně o uprchlíky na společné hranici. Teď se rýsuje další problematická linka, a to kulturní. Italové chtějí přehodnotit podmínky, za kterých zapůjčí do francouzského Louvru slavná Leonardova díla.

Bitva o Leonarda se mezi Itálií a Francií rozhořela naplno a ohrožuje velkolepou výstavu v pařížském Louvru. Francouzi ji chystají na příští rok, kdy uplyne pět set let od smrti jednoho z nejslavnějších malířů všech dob.

„Leonardo byl Ital a ve Francii jen zemřel,“ uvedla senátorka za protiimigrační stranu Liga a zároveň náměstkyně italského ministra kultury Lucia Borgonzoniová, která prý nechápe, proč by se Italové při pořádání svých oslav měli podřizovat Francouzům.

Ti už přitom počítají s tím, že jim Itálie půjčí čtrnáct až šestnáct obrazů, k čemuž se loni zavázala předchozí italská vláda. Slíbila, že Louvru zapůjčí všechny jeho obrazy a ty nejdůležitější kresby, které vlastní italský stát. Louvre tak chce díly z Itálie doplnit na výstavě třeba slavnou Monu Lisu, kterou Leonardo přivezl do Francie, když ho tam pozval král František I. 

Jako protislužbu má Louvre Itálii poskytnout všechny své obrazy dalšího renesančního umělce Raffaela Santiho, od jehož smrti uplyne 500 let v roce 2020. 

„Musíme to znovu vše projednat,“ myslí si Borgonzoniová. „Co se týče nezávislosti muzeí, národní zájem se nemůže ocitnout na druhém místě. Francouzi nemohou mít všechno,“ pokračovala senátorka Ligy. Té nadto vadí, že harmonogram italských kulturních událostí spojených s výročím Leonardovy smrti se musí – podle oběžníku předchozí vlády – podřídit výstavě v Louvru.

„Většinu Raffaelových děl už beztak vlastní Itálie. Paříž navíc uvedla, že poskytne jen obrazy, které lze přepravovat, aniž upřesnila, o které jde,“ dodala Borgonzoniová. 

Da Vinciho stopy ve Francii

Leonardo da Vinci se narodil v Itálii v roce 1452 a zemřel v roce 1519 ve Francii, kde působil na dvoře krále Františka I. „František I. válku o Leonarda vyhrál a dokázal přivést na svůj dvůr především úžasného ducha s naprosto výjimečnou tvůrčí silou,“ říká odborník na Leonarda da Vinciho François Saint Bris.

Leonardo strávil ve Francii tři roky, během kterých stále intenzivně tvořil. Je pohřben v kapli v Amboise daleko od Louvru, ale ještě mnohem dál od rodného Toskánska. I proto ho Francouzi považují tak trochu za svého. Nejvíc stop zanechal Leonardo na zámku Clos Lucé v blízkosti řeky Loiry. Právě tam žil a návštěvníci v zahradě dodnes obdivují jeho pozoruhodné vynálezy.