Donášení, zatýkání a tvrdé tresty. Tažení proti homosexuálům v Tanzanii šokuje Západ

Horizont ČT24: Tanzanie pořádá hon na homosexuály (zdroj: ČT24)

Západní svět znepokojeně sleduje dění v africké Tanzanii. Guvernér provincie Dáresalám Paul Makonda minulý měsíc vyzval občany, aby hlásili podezřelé homosexuály policii. Po gayích mají pátrat a zatýkat je speciální jednotky. Dánsko v reakci na dění v zemi pozastavilo pomoc ve výši 65 milionů dánských korun (226 milionů korun). Stejně reagovala Světová banka kvůli tomu, že těhotné dívky v Tanzanii nesmí do školy.

Projevy homosexuality jsou v Tanzanii nezákonné, gayové a lesby jsou tudíž nuceni svou sexuální orientaci skrývat. Lidé s menšinovou orientací v této východoafrické zemi čelí trestu až 30 let vězení, ještě donedávna se ale těšili nezájmu ze strany úřadů.

Teď si policie vede seznamy homosexuálů a guvernér metropole v televizi vybízí lidi, aby zvláště gaye sami nahlašovali. „Dostaly se ke mně informace o přítomnosti řady homosexuálů v naší provincii. Tito homosexuálové se tím chlubí na sociálních sítích. Od této chvíle až do neděle mi hlaste jejich jména. Můj tým se pustí do díla v pondělí,“ uvedl nedávno Makonda.

Podle guvernéra bude speciální jednotku tvořit 17 pracovníků komunikačního úřadu, policistů i mediálních pracovníků, napsala BBC. Tým bude prohledávat sociální média s cílem vystopovat a zatknout páry osob stejného pohlaví. Makonda později prohlásil, že od veřejnosti již dostal tisíce zpráv se jmény více než stovky údajných gayů.

Nedávno se ochráncům práv dostalo do ruky několik policejních spisů. Zadržení byli podle všeho nahlašováni dokonce příslušníky vlastních rodin. Někteří třeba jen pro příliš homosexuální styl chůze.

Zatýkání během svatby

Někteří zástupci komunity LGBT prý uvedli, že se bojí vyjít na ulici nebo že kvůli obavám z okamžitého zatčení opustili své domovy, napsala agentura Reuters. Začátkem listopadu v zemi zadrželi deset mužů, kteří čelí podezření, že se účastnili svatebního obřadu homosexuálního páru. K zásahu došlo údajně na základě anonymního tipu, píše BBC.

„Je politováníhodné, že Tanzanie zvolila takto nebezpečný způsob, jak přistupovat k již marginalizované skupině osob,“ komentoval krok guvernéra Dáresalámu regionální ředitel Amnesty Intarnational Joana Nanyuki. „Tento nápad by měl být okamžitě opuštěn, protože pouze zvýrazňuje nenávist,“ dodal.

Zákony kriminalizující vztahy s osobami stejného pohlaví platí ve většině afrických zemí, přičemž tresty za ně se pohybují od odnětí svobody až po trest smrti. Tanzanie ale měla až do roku 2015 pověst tolerantnější země než například sousední Uganda.

Postavení homosexuálů se zhoršilo po vyhrocené volbě hlavy státu a nástupu populisty Johna Magufuliho do úřadu. Ten loni v létě prohlásil, že homosexualitu neschvalují ani krávy, od současného honu se ale vláda oficiálně distancovala.

Prezident Tanzanie John Magufuli (vpravo) na jednání s etiopským premiérem
Zdroj: Anthony Siame/ZUMA/ČTK

Guvernér, který se počítá mezi prezidentovy přívržence, svými slovy cílí hlavně na voliče z řad konzervativních muslimů. Makonda zároveň prohlásil, že počítá s kritikou od některých zemí kvůli odsuzování homosexuality. „Raději rozhněvám tyto země, než abych si pohněval Boha,“ řekl. 

Dánsko už pozastavilo pomoc Tanzanii kvůli „nepřijatelným homofobním výrokům“. „Jsem velmi znepokojena negativním vývojem v Tanzanii. Nejnověji se jedná o naprosto nepřijatelné homofobní výroky guvernéra,“ napsala dánská ministryně Ulla Törnaesová na Twitteru. „Dánsko proto odepře Tanzanii pomoc ve výši 65 milionů dánských korun. Respektování lidských práv je pro naši zemi klíčové,“ dodala. Dánsko je druhým největším dárcem Tanzanie.

Těhotným studentkám vstup zakázán

Rozhodnutí Kodaně bylo oznámeno ve stejný den, kdy Světová banka oznámila zrušení plánu půjčit Tanzanii 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Banka tím reagovala na potvrzení tanzanské politiky, která zakazuje těhotným dívkám navštěvovat školy a považuje za zločin zpochybňovat oficiální statistiky, píše agentura Reuters.

Podle deníku The Guardian některé tanzanské školy podrobují dívky povinným těhotenským testům. V červnu prezident země oznámil, že studentky se nebudou moci do škol vrátit ani po porodu.

Vydáno pod