Na organizátory protestů Za slušné Slovensko si došlápla policie. V Bratislavě znovu demonstrovaly tisíce lidí

Události: V centru Bratislavy znovu demonstrovaly tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí přišly do centra Bratislavy na demonstraci vyjádřit nespokojenost s poměry v zemi a podpořit organizátory dřívějších mohutných protivládních mítinků, které kvůli anonymnímu oznámení o jejich zapojení do údajné přípravy státního převratu začala vyslýchat policie. Shromáždění byla svolána i do dalších měst na Slovensku a v zahraničí, kde žije slovenská komunita.

„Jsme zde již podesáté, co se tu potkáváme od března. Téměř každý týden na povrch vyplouvají nové a nové kauzy. Místo nenávisti a konspirací voláme po slušnosti, pravdě a vyvození zodpovědnosti,“ řekli z pódia zástupci iniciativy Za slušné Slovensko Karolína Farská a Juraj Šeliga.

Konání mítinku právě v předvečer sametové revoluce, která v bývalém Československu vedla před 29 lety k pádu komunistického režimu, označili organizátoři demonstrace za symbolické. Dav lidí skandoval hesla proti expremiérovi a předsedovi vládní strany Smer-SD Robertu Ficovi i proti šéfovi parlamentu a koaliční Slovenské národní strany Andreji Dankovi, jehož list Denník N obvinil z plagiátorství rigorózní práce.

Na podiu během protestu vystoupili také představitelé slovenského studentského hnutí ze sametové revoluce. „Tak, jak jsme v listopadu 1989 odmítli lhaní státní moci, tak v listopadu 2018 je třeba říct, že šíření nenávisti nepatří do společnosti, kterou jsme chtěli,“ řekla v projevu Zuzana Mistríková.

Protest na náměstí SNP v Bratislavě
Zdroj: Reuters/Radovan Stoklasa

Lidé začali iniciativě hromadně posílat peníze

Demonstraci iniciativa ohlásila po té, co dříve v tomto týdnu pozornost medií a veřejnosti vyvolaly informace, že zástupci iniciativy Za slušné Slovensko byli vyslýcháni kvůli anonymnímu oznámení, že tito lidé chystají státní převrat a že je financuje americký finančník George Soros. Když se o případ začala zajímat média, policie výslechy přerušila, byť původně tvrdila, že každé oznámení musí prověřit. 

Na veřejný účet občanské iniciativy Za slušné Slovensko přibylo za poslední dny téměř padesát tisíc eur (zhruba 1,3 milionu korun), což je podle iniciativy reakcí na medializaci vyšetřování organizátorů protestů Národní kriminální agenturou (NAKA), píše slovenský list Sme.

„Lidé do poznámek píší, že je třeba vytrvat, že oni platí shromáždění, a jiné povzbudivé zprávy. Velmi si vážíme podpory lidí a jejich solidarity. Věříme, že toto je jasný vzkaz, že lidé na Slovensku nechtějí nenávist, odmítají konspirace a chtějí žít ve slušné a spravedlivé zemi,“ uvedla iniciativa, která naplánovala na páteční podvečer další protesty – kromě Bratislavy i v sedmi dalších městech a dvě akce v zahraničí. Organizátoři vyzývají lidi, aby si s sebou přinesli klíče.

Fico v minulosti vinil miliardáře Sorose

Vůbec největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 se konaly v zemi po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka, která v zemi vyvolala politickou krizi. V zájmu jejího řešení v březnu rezignoval na funkci premiéra Robert Fico, koalice pak vytvořila novou vládu.

Fico již z pozice premiéra tvrdil, že vývoj na Slovensku po Kuciakově vraždě byl řízen ze zahraničí, a kritizoval organizátory demonstrací, což iniciativa důrazně odmítla. Prezidenta Andreje Kisku pak Fico v souvislosti s návrhy na rekonstrukci vlády či vypsání nových voleb obvinil ze snahy o změnu mocenských poměrů ve státě.

Policie tento týden vyslýchala několik organizátorů demonstrací, včetně Juraje Šeligy a Karolíny Farské. Vyšetřovatel od nich podle listu žádal výpisy ze soukromých účtů. „Všechny transakce máme zveřejněné na transparentním účtu. Vidíme za tím šikanu, o nic jiného nejde,“ napsala na sociální síti iniciativa.

„Mám pocit, že nás chce někdo zastrašit, odradit od toho, co děláme. Nevěřím, že někdo by mohl brát ta podezření vážně. Na této věci mi však připadá nebezpečné, že zastrašování jde nejen směrem k nám, ale i směrem ke společnosti. Kdokoliv, kdo by se chtěl v budoucnu ozvat a chtěl by něco udělat, bude vědět, co se dělo nám, a to je podle mě na tom to nejnebezpečnější,“ řekla Denníku N jedna z organizátorek protestů Katarína Nagyová Pázmányová.

Policejní prezident Milan Lučanský v reakci řekl, že policie je povinna prověřit každé trestní oznámení. „Není reálné, abych věděl o každém trestním oznámení, neznám ani toto,“ řekl slovenský policejní prezident.

Policie pak v prohlášení uvedla, že na základě anonymního oznámení z 10. září prověřuje podezření z možné korupce zatím neztotožněných osob. Trestní stíhání v případu dosud nebylo zahájeno.

„Vyšetřovatel předvolal osoby, které mohly být podle trestního oznámení zneužity, tedy svým způsobem poškozeny. Požádal je o doplnění informací, a to o nahlédnutí do výpisů z účtů s cílem vyhodnotit pravdivost trestního oznámení,“ informovala policie.

Prokuratura zase uvedla, že policie již dříve prověřovala čtyři jiná oznámení proti organizátorům protestů a odmítla je.

Jako za komunismu, hodnotí policejní postup opozice

Organizátorů protestů se zastaly některé nevládní organizace, bývalá slovenská ministryně spravedlnosti i nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita. Ta postup policie přirovnala k období komunismu, kdy podle strany státní moc zastrašovala všechny, kteří měli jiný názor na správu státu.