Odhalený ruský špion v rakouské armádě bude vyšetřován na svobodě. Soudce se útěku nebojí

Sedmdesátiletý penzionovaný rakouský plukovník, který měl od 90. let působit jako špion ve prospěch Ruska, bude vyšetřován na svobodě. Nařídil to soud v Salcburku. Odmítl tak návrh státního zastupitelství, aby na muže byla uvalena vyšetřovací vazba. Podle soudu nehrozí, že by muž zemi opustil.

„Neexistuje tu riziko útěku, protože obviněný je v Rakousku silně sociálně integrován, od roku 1987 má v Rakousku stálé bydliště a dosud neuprchl, ačkoli už dva měsíce věděl o vyšetřování vedeném proti němu,“ citovala agentura APA mluvčího salcburského soudu, který rozhodoval o vazbě pro bývalého vojáka.

Podle deníku Kronen Zeitung muž se špionáží pro Moskvu začal už v 90. letech a co dva týdny předával Rusům informace týkající se rakouského letectva, dělostřeleckých systémů nebo situačních hodnocení. Špionáž údajně prováděl 26 let, a to až do konce letošního září. V posledních letech informoval o situaci ohledně migrace v Rakousku nebo pro Kreml vytvořil osobnostní profily vysoce postavených příslušníků rakouské armády. Ke všemu se prý přiznal.

Podle deníku Die Presse nevyzradil Rusům žádné přísně utajované informace. Údajně předával spíš zprávy dostupné na armádním intranetu a z jeho okolí. Za své služby pro Moskvu měl získat 300 tisíc eur (7,8 milionu korun).

Moskva tvrdí, že o plukovníkovi nic neví

O případu minulý pátek informoval rakouský kancléř Sebastian Kurz. Případy odhalené špionáže pro Rusko se objevily i v jiných zemích a přispívají k nárůstu napětí ve vztazích mezi Moskvou a Západem.

Pro Rakousko je takové odhalení zvlášť nepříjemné vzhledem k tomu, že se snaží udržovat s Ruskem dobré vztahy. Neutrální Rakousko je jednou z mála zemí Evropské unie, která nevypověděla žádné ruské diplomaty po aféře s otrávením bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. Londýn z útoku nervově paralytickou látkou novičok obvinil právě Moskvu, která jakýkoli podíl na případu popírá.

Ministryně zahraničí Karin Kneisslová, jež se před časem proslavila tím, že na své svatbě tančila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kvůli nejnovější aféře zrušila návštěvu Moskvy plánovanou na prosinec. Moskva tvrdí, že o penzionovaném rakouském plukovníkovi nic neví.