Ruští trollové podle USA před volbami do Kongresu vylepšili taktiku. Snaží se například „splynout s davem“

Ruští trollové před volbami do amerického Kongresu šířili extremistické informace a provokovali publikováním zpráv rozdělujících americkou společnost. Ve srovnání s prezidentskými volbami v roce 2016 se ale snažili působit věrohodněji, aby se vyhnuli mazání účtů na sociálních sítích a zásahům amerických úřadů. Agentuře AP to řekli experti z amerických bezpečnostních složek. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov označil obviňování Ruska z vměšování do amerických voleb za prázdné prohlášení nepodložené jediným faktem.

„Nepředložili nám ani jediný fakt potvrzující naše vměšování do jakýchkoliv voleb či referend, ať v USA, v Katalánsku, v Makedonii či v Černé Hoře,“ prohlásil Lavrov po jednání se svým španělským protějškem Josepem Borrellem.

Rusko by si podle Lavrova přálo, aby se vnitropolitická situace v USA po volbách do Kongresu uklidnila a Washington se mohl soustředit na „nějaké pozitivní kroky na mezinárodní scéně“.

Podle zprávy amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti nebyly přímé útoky na volební infrastrukturu v USA zaznamenány. Destrukční informační ofenziva Moskvy ale podle expertů pokračuje a je stále promyšlenější.

„Rozhodně nesložili ruce do klína,“ komentoval hybridní útoky Moskvy Graham Brookie, ředitel Laboratoře pro digitální forenzní výzkum. Rusové se podle něj časem přizpůsobili silnějšímu tlaku amerických úřadů na podchycení nepřátelských vlivových operací.

Ruská Agentura pro výzkum internetu (AII), která je hlavním motorem hybridních útoků proti USA, podle amerických soudů na operace před prezidentskými volbami v USA v roce 2016 vynaložila 12 milionů dolarů (270 milionů korun). Jen v prvním pololetí letošního roku to bylo už deset milionů.

AII využívá falešné účty na sítích Facebook, Twitter nebo Reddit k šíření politicky zabarvené propagandy se zaměřením na rasové problémy, šíření zbraní a migraci. Instrukce, které ruští trollové dostávají, jsou velmi podrobné, uvádí se v soudních spisech ke kauze Rusky Jeleny Chusjajnovové, údajné hlavní účetní AII obviněné v říjnu v USA ze spiknutí a špionáže.

Úplných výmyslů úbývá. Roste snaha být věrohodnější

Metodika demagogické propagandy se oproti roku 2016 změnila. Trollové se údajně více vyhýbají úplným výmyslům, které kontrolní personál sociálních sítí snadno zachycuje. Rozvíjejí místo toho témata nastolená americkou krajní levicí či pravicí, takže ruské informační machinace jsou pak věrohodnější a autentičtější.

Prostřednictvím služby Facebook Messenger se Rusové snaží verbovat prostředníky, kteří objednávají politickou reklamu podle ruského zadání. Radikálně naladěné Američany mobilizují k pořádání veřejných demonstrací a protestů. Cílem je podle amerických bezpečnostních analytiků „splynout s davem“ a vyhnout se stále dokonalejším systémům kybernetické obrany USA.