Téma Volby do Kongresu

Volby do Kongresu

Američané potvrdili, že chtějí zachovat demokracii, řekl Biden. Svou další kandidaturu zváží
Američané ve volbách vyslali jasnou zprávu, že chtějí zachovat demokracii, řekl prezident Spojených států Joe Biden na tiskové konferenci ve chvíli, kdy se sčítají poslední hlasy z úterních voleb do Kongresu. „Rudá vlna“ se nekonala, řekl demokratický prezident. Poděkoval voličům a slíbil, že je ve druhé polovině mandátu připraven spolupracovat s republikány bez ohledu na výsledky voleb. Zároveň řekl, že zvažuje znovu se ucházet o prezidentský úřad. S rozhodnutím nespěchá, oznámí jej na začátku příštího roku.
Republikáni posílili většinu v Senátu. Doplňovací volby v Mississippi vyhrála Hydeová-Smithová
Doplňovací senátní volby v americkém státě Mississippi vyhrála dosavadní senátorka za Republikánskou stranu Cindy Hydeová-Smithová, která uvolněný post zastávala prozatímně. Prezident Donald Trump vítězce na Twitteru pogratuloval. Porážka demokratického kandidáta Mika Espyho znamená, že republikáni v novém Senátu obsadí 53 křesel. Sněmovna reprezentantů bude ale od ledna pod kontrolou demokratů.
Floridu povede spojenec prezidenta Trumpa. Demokratický kandidát uznal porážku
Demokratický kandidát na úřad guvernéra Floridy Andrew Gillum uznal porážku a blahopřál republikánskému soupeři Ronu DeSantisovi, spojenci prezidenta Donalda Trumpa. Gillum, který se na Floridě mohl stát prvním černošským guvernérem, tak učinil ještě před koncem přepočítávání hlasů, napsaly světové agentury.
Volby do Kongresu
Napětí po volbách v USA nekončí. Pokračuje těsný souboj o Arizonu i Floridu
Američané s napětím očekávají kompletní výsledky voleb do Kongresu. V některých státech je výsledek velmi těsný, takže se hlasy ještě přepočítávají. Pozornost je upřena hlavně k senátním volbám na Floridě a v Arizoně. Pokud by tam zvítězili republikánští kandidáti, převaha jejich strany ve stočlenném Senátu by byla ještě výraznější. Sněmovnu reprezentantů naopak po osmi letech přebírají demokraté.

Dosavadní složení Kongresu

Americký Kongres má dvě komory:

Sněmovna reprezentantů 

Složení americké Sněmovny reprezentantů
Zdroj: ČT24/Martina Podhůrská

Senát 

Složení amerického Senátu
Zdroj: ČT24/Martina Podhůrská

Senátoři mají mandát na šest let, nyní se volí 35 členů

Letos se také volí guvernéři ve 36 státech a třech teritoriích, legislativní orgány na úrovni států a v některých městech také starostové (např. Washington, San Francisco). Konají se také místní referenda.