Irové volí prezidenta i rozhodují o škrtnutí „rouhání“ z ústavy

Občané Irské republiky se vydali k volebním urnám, aby zvolili hlavu státu. Zároveň se koná referendum, v němž občané rozhodnou, zda z ústavy zmizí pasáž, která za trestný čin označuje rouhání. Volební místnosti se otevřely v sedm hodin a zavřou se v deset večer (místního času).

Do voleb jde šest kandidátů včetně stávající hlavy státu Michaela Higginse. Tento levicový politik je považován za favorita, třebaže mu je už 77 let. Irové si volí prezidenta na sedm let a povinnosti hlavy státu jsou převážně ceremoniálního charakteru. 

Hlavními tématy předvolební kampaně byla migrace a brexit. Soupeři současného prezidenta Higginse kritizovali, že jeho postoj není jasný. Spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka uvedl, že směrem k Higginsovi zněla i kritika za používání letadla na krátké vzdálenosti, které by se daly zvládnout vlakem nebo autem.

Volba irského prezidenta je jednokolová. Voliči seřadí své kandidáty podle oblíbenosti a vítěz vzejde z propočtu podle metody takzvaného alternativního hlasování. V rámci tohoto modelu se hlasy sčítají podle toho, kdo je uveden na prvním místě. Nejslabší kandidát se vyřazuje a hlasy odevzdané v jeho prospěch se přerozdělují podle toho, kdo je u nich uveden na dalším místě; to vše se opakuje tak dlouho, dokud některý z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu.

Higginsovými soupeři jsou kandidátka levicové republikánské strany Sinn Féin Liadh Ní Riadaová. Ta zastupuje Irsko v Evropském parlamentu od roku 2014.

Dále se o post hlavy státu ucházejí čtyři nezávislí kandidáti - podnikatelé Seán Gallagher, Gavin Duffy a Peter Casey a senátorka Joan Freemanová.

Seán Gallagher kandidoval na prezidenta už v posledních volbách v roce 2011, kdy skončil druhý za současnou hlavou státu Michaelem D. Higginsem. Byl dlouholetým členem republikánské strany Fianna Fáil. Stranu opustil ještě před prezidentskými volbami v roce 2011. Během kampaně měl nejvíce sledujících na Facebooku a měl druhý největší počet sledujících na Twitteru.

V roce 2000 byl spoluzakladatelem společnosti Smarthomes – ta po počátečním úspěchu v letech 2008–2010 nakonec neuspěla a Gallagher v letech 2010–11 odešel. Byl také investorem v televizní show Dragons 'Den (v Česku známé jako Den D) v letech 2009–2011.

Peter Casey je známý irský podnikatel a televizní osobnost. Založil společnost Claddagh Resources, která je globálním náborovým a výkonným vyhledávacím podnikem. I on se proslavil jako investor v televizní soutěži Dragons 'Den.

Referendum o rouhání odráží sekularizaci Irska

Páteční referendum o rouhání je dalším z řady podobných hlasování z poslední doby, odrážejících směřování tradičně silně katolické země k sekulární společnosti.

Irové v referendu odpoví na otázku, zda má být vypuštěno slovo „rouhačské“ z článku 40 irské ústavy. Ten má dosud následující znění: „Zveřejnění nebo vyslovení rouhačské, štvavé nebo nemravné záležitosti je přečinem, jenž má být potrestán v souladu se zákonem.“

Ačkoli zákaz rouhačství je v ústavě zakotven od roku 1937, dosud kvůli němu nikdo nebyl odsouzen.