V Afghánistánu pokračují volby, exploze bomby zabila nejméně 11 lidí

Ve východním Afghánistánu vybuchla na kraji silnice bomba, exploze si vyžádala životy nejméně 11 civilistů, šest z nich byly děti. S odvoláním na afghánské úřady o tom informovaly agentury AP a DPA. K činu se zatím nikdo nepřihlásil. V částech Afghánistánu se v neděli ještě druhým dnem konají parlamentní volby. Sobotní hlasování provázel chaos a násilí.

K výbuchu bomby došlo na silnici ve východní provincii Nangarhár. Agentura DPA s odvoláním na sdělení vládního mluvčího napsala, že k explozi došlo poté, co přes výbušninu přejel minibus. K činu se nikdo nepřihlásil, v oblasti je ale aktivní jak radikální hnutí Taliban, tak Islámský stát. Afghánští civilisté se tak poměrně často stávají oběťmi podobných útoků, namířeny však bývají spíše na vojáky.

  • Podle OSN počet civilistů zabitých v konfliktu v Afghánistánu dosáhl v prvních devíti měsících letošního roku nejvyšší úrovně od roku 2014. Od ledna bylo v Afghánistánu zabito nejméně 2789 civilistů a dalších zhruba 5252 jich bylo zraněno.

V Afghánistánu pokračují i druhý víkendový den parlamentní volby. Svůj hlas v sobotu odevzdaly zhruba tři miliony Afghánců. Nejvyšší účast byla v hlavním městě Kábulu, kde hlas odevzdal víc než milion lidí, nejnižší v jihoafghánské provincii Uruzgán.

Volby byly prodlouženy, provázejí je zmatky a násilnosti

Protože se ale na řadě míst hlasovací místnosti kvůli technickým a organizačním problémům neotevřely nebo se otevřely se zpožděním, byly volby prodlouženy do neděle. Prodloužení se týká 401 volebních center, včetně 45 v metropoli Kábulu. Ve volební den mělo být otevřeno na 5000 volebních center, která se nacházejí v bezpečnějších částech země.

Hlasování, v němž se na 2500 kandidátů uchází o 250 křesel v afghánském parlamentu, se původně mělo konat již v roce 2015, bylo ale opakovaně odkládáno kvůli špatné bezpečnostní situaci a sporům kolem volební reformy. Radikální hnutí Taliban vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo, že se bude snažit útoky na volební místnosti, blokováním silnic i jinak hlasování překazit. Obětí předvolebních násilností se stalo deset volebních kandidátů.

Ve volební den v sobotu bylo zaznamenáno po celém Afghánistánu téměř dvě stě útoků, které si vyžádaly 27 civilních obětí a 11 mrtvých z řad afghánských bezpečnostních sil. K nejhoršímu útoku došlo v Kábulu, kde sebevražedný atentátník zabil 15 lidí. Afghánská vláda nasadila na volby 70 tisíc příslušníků bezpečnostních sil.

K volbám se zaregistrovalo celkem 8,8 milionu voličů. Podle odborníků ovšem existuje silné podezření, že až padesát procent registrací by mohlo být falešných. Prodloužení voleb o další den navíc poskytuje nový prostor k podvodům, varují pozorovatelé. V některých volebních místnostech totiž zůstaly urny zpola zaplněné lístky přes noc otevřené.

Předběžné výsledky voleb by měly být zveřejněny 10. listopadu, konečné mají být po období vyhrazeném pro stížnosti známy nejpozději 20. prosince. Parlamentní volby jsou považovány za klíčovou událost na cestě země k demokracii. Jsou testem před ještě sledovanějšími prezidentskými volbami, které jsou naplánovány na 20. dubna 2019.