V Turecku havarovalo nákladní auto s migranty, zahynulo nejméně 22 lidí

Při havárii nákladního auta převážejícího migranty zahynulo na západě Turecka nejméně 22 lidí včetně dětí, informují světové tiskové agentury s odvoláním na tureckou státní agenturu Anadolu. K nehodě došlo na silnici spojující města Aydin a Izmir. Podrobnější informace o identitě migrantů Anadolu zatím neposkytla. Vůz údajně na cestě do Izmiru vyjel z vozovky a spadl do koryta řeky.

Vůz na dálnici narazil do svodidel, která ho ovšem neudržela a nakonec se i se všemi lidmi zřítil do zavlažovacího kanálu asi dvacet metrů pod úrovní dálnice.

Agentury se neshodují v informaci o počtu obětí. Turecká Anadolu udává, že při havárii zahynulo 22 lidí a dalších 11 osob utrpělo zranění. Podle soukromé agentury Demiroren mrtvých bylo 18 a další jsou zranění. 

Turecko je v posledních letech jedním z hlavních tranzitních států, přes který putují migranti směřující do Evropské unie. V roce 2015 z něj do sousedního Řecka dorazil milion běženců, což vedlo k vyjednávání mezi EU a Ankarou ve snaze Bruselu příliv osob zabrzdit. Po uzavřené dohodě se provoz na této migrační trase výrazně snížil.

Letos se nicméně z Turecka do Řecka dostalo téměř 25 tisíc migrantů, napsala agentura AFP, podle níž 118 lidí při této cestě zahynulo. Běženci často od tureckých břehů vyplouvají k nedalekým řeckým ostrovům, mnozí už také do Řecka vstoupili přebroděním hraniční řeky Evros na severu Turecka. To byl podle řecké policie také případ deseti migrantů, kteří v sobotu zahynuli společně s osobou podezřelou z převáděčství při dopravní nehodě na cestě do Soluně.