OPCW požaduje více peněz na svou ochranu. Aby se neopakovaly útoky hackerů

OPCW registruje zvýšený počet hackerských útoků (zdroj: ČT24)

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) požaduje navýšení rozpočtu na vlastní ochranu. Chce se tak bránit podobným útokům, které nedávno zažila ze strany hackerů. Instituce se sídlem v Haagu vyšetřuje používání jedovatých plynů v Sýrii. Zkoumala také látku, kterou byl otráven dvojitý agent Skripal. Nizozemské úřady viní z útoků na OPCW Rusko, které to opakovaně popírá.

Tento týden probíhalo zasedání výkonné rady, které shodou okolností předsedá Česká republika. A na ní Rusko – svým způsobem – vysvětlovalo, jak to vlastně bylo s nedávno odhaleným útokem jeho hackerů na organizaci.

Podle ruské delegace se prý jednalo o nedorozumění. Lidé, kteří přijeli na ruskou ambasádu, tak učinili proto, aby se postarali o její počítačovou síť. Proč se ubytovali zrovna vedle v hotelu a proč měli na pokoji veškeré vybavení, už nevysvětlili.

Zvýšený zájem hackerů

Přitom důvod by pro Rusko byl. Organizace vyšetřuje chemické útoky v Sýrii. A nedávno analyzovala také látku, kterou byl otráven dvojitý agent Skripal. Tedy věci, na kterých má Rusko zájem.

„Je pravdou, že organizace letošní rok pocítila pokusy ve větší míře, že se někdo snažil prolomit do jejích systémů,“ dodala Jana Reinišová, předsedkyně Výkonné rady OPCW.

„Samozřejmě, že (vinu za hackerské útoky) odmítáme. Považujeme to za kampaň, která je namířena proti mé zemi,“ prohlásil Alexander Jakovenko, ruský velvyslanec v Británii.