Francouzský ministr vnitra Collomb podal demisi, chce být starostou Lyonu

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb končí ve funkci kvůli plánu kandidovat na starostu města Lyon. Prezident Emmanuel Macron v úterý večer přijal jeho demisi a pověřil premiéra Édouarda Philippea výběrem ministrova nástupce.

Collomb považovaný za jednoho z hlavních Macronových spojenců nabídl prezidentovi demisi již v pondělí, napoprvé však nepochodil.

Macron ani Phillipe podle médií původně neuvažovali, že by měl Collomb významný vládní post opustit ihned, ale počítali s ním nejméně do příštího roku. V úterý však Macron změnil názor a Collomb se tak již ani nezúčastní středečního zasedání vlády.

Collomb, který byl lyonským starostou v letech 2001 až 2017, v polovině září oznámil, že hodlá vládu opustit, aby se mohl v roce 2020 opět ucházet o přízeň občanů tohoto východofrancouzského města v komunálních volbách. Původní plán na odchod v příštím roce však zkomplikovali opoziční politici, kteří jej začali vyzývat k okamžité demisi.

Macron, který se potýká s výrazným poklesem popularity, nyní musí řešit další odchod některého z ministrů. Nedávno francouzskou vládu opustili dva populární členové, ministr životního prostředí Nicolas Hulot a ministryně sportu Laura Flesselová.