Obměna francouzské vlády. Šermířku vystřídala plavkyně, životní prostředí ohlídá šéf sněmovny

Francouzského ministra životního prostředí Nicolase Hulota nahradí ve funkci dosavadní předseda poslanecké sněmovny Francois de Rugy. Novou ministryní sportu byla po demisi Laury Flesselové jmenována bývalá závodní plavkyně s rumunskými kořeny Roxana Maracineanuová.

Personální změny vyvolala nečekaná Hulotova demise z minulého týdne. Známý aktivista oznámil odchod z vlády v rozhlasovém rozhovoru, přičemž o svém kroku předtím neinformoval prezidenta Emmanuela Macrona ani premiéra Édouarda Philippea. Hulot uvedl, že se ve vládě cítil osamocený a k rozhodnutí jej dohnala řada zklamání.

Na jeho místo nastoupí bývalý zákonodárce francouzských Zelených de Rugy, který je nyní členem Macronovy strany Republika v pohybu (LREM). Od června 2017 je čtyřiačtyřicetiletý de Rugy ve funkci předsedy Národního shromáždění, dolní komory francouzského parlamentu.

Francois de Rugy povede francouzské ministerstvo životního prostředí
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Oba ministři si drželi vysokou popularitu. Narozdíl od prezidenta

Překvapením bylo i úterní odstoupení ministryně sportu Laury Flesselové – další z populárnějších členů kabinetu. Ta ovšem uvedla, že za demisí jsou osobní důvody. Podle rádia RMC Sport ale hrálo roli také plánované snížení rozpočtu jejího resortu.

Zdroje z okolí Flesselové ale podle agentury AFP nevidí spojitost mezi demisí a rozpočtovými otázkami. RMC Sport však tvrdí, že ministryně údajně odmítla přijmout návrh na šestiprocentní snížení rozpočtu ministerstva sportu. Už o rok dříve byly prostředky na sport zredukovány o pět procent.

„Budu nadále věrným členem týmu prezidenta a premiéra, jejichž odhodlání obdivuji a jejichž hodnoty a vlastenectví sdílím,“ řekla Flesselová, která zároveň hájila své výsledky za 16 měsíců ve funkci. „Francie zažila výjimečný sportovní rok spojený se získáním (pořadatelství) olympijských her v roce 2024 a mistrovství světa v ragby v roce 2023 a s četnými vítězstvími včetně toho nejvýraznějšího v podání našich fotbalistů,“ připomněla odcházející ministryně mimo jiné první místo francouzské reprezentace na letošním světovém fotbalovém šampionátu.

Po Hulotovi přišla vláda o dalšího poměrně oblíbeného člena. Podle srpnového průzkumu Flesselovou vnímalo pozitivně 46 procent Francouzů, napsal web televize BFM-TV.

V čele resortu sportu Flesselovou nahrazuje mistryně světa a olympijská medailistka v plavání Roxana Maracineanuová. Web televize Franceinfo uvádí, že 43letá bývalá sportovkyně byla členkou regionálního zastupitelství v pařížské oblasti Île-de-France. Premiér Philippe ji letos v červenci požádal o spolupráci na kampani ministerstva školství za snížení počtu úmrtí dětí utonutím. 

Popularita prezidente Emmenuela Macrona spadla na minimum od nástupu do úřadu v květnu 2017. V průzkumu agentury Ifop, jehož výsledky publikoval časopis Paris Match, vyjádřilo na konci srpna souhlas s kroky prezidenta 31 procent z 1015 respondentů. Je to o deset procent méně než při šetření provedeném o měsíc dříve. O procento lépe si ve stejné fázi svého mandátu v roce 2013 vedl i prezident Francois Hollande.