Při předvolebních demonstracích v Bangkoku vypuklo násilí

Bangkok – V Bangkoku vypuklo násilí mezi provládními a protivládními demonstranty. Zraněno bylo nejméně sedm lidí včetně jednoho amerického fotoreportéra. Podle očitých svědků bylo slyšet desítky výstřelů a nejméně dvě exploze, létaly kameny i zápalné lahve. Násilí vypuklo v severní čtvrti, která je baštou režimu a kde jeho přívrženci demonstrovali za neblokování nedělních voleb, jak se o to snaží část opozice.

Potyčky ukončily varovnými výstřely do vzduchu bezpečnostní síly. Především ozbrojení demonstranti z místa střetů utekli. „Úřady byly s to dostat dnešní střety rychle pod kontrolu a situace se nyní zlepšila,“ řekl večer místního času (odpoledne SEČ) představitel bezpečnostních složek. 

Bangkok den před volbami ovládlo násilí (zdroj: ČT24)

V ulicích Bangkoku dnes opět demonstrovali lidé proti nedělním parlamentním volbám, které podle opozice nevrátí zemi politickou stabilitu. Thajské úřady si stěžují, že protivládní demonstranti na některých místech blokují distribuci volebních lístků. Ti žádají rezignaci premiérky Jinglak Šinavatrové a dosazení nevoleného orgánu, který by přijal volební a další politické reformy. V uplynulých týdnech odpůrci režimu premiérky Šinavatrové rovněž bránili registraci kandidátů pro volby.

Při násilnostech v thajském hlavním městě dnes utrpěl střelné zranění na noze i slavný americký válečný fotograf James Nachtwey. Rána ale nebyla vážná a fotograf, který působil na bojištích v Afghánistánu, Iráku či Bosně, po ošetření pokračoval v práci.

Největší opoziční uskupení Demokratická strana, která nemá šanci volby vyhrát, je bude bojkotovat. Vyzvala ale své příznivce, aby nepoužívali žádné násilí. „Lidé neuzavřou volební místa, ale budou demonstrovat na silnicích. Budou demonstrovat klidně, mírumilovně, bez násilí. Neuděláme nic, co by zabránilo lidem jít volit,“ řekl v pátek večer předák protivládních demonstrantů Suthep Thaugsuban.

Úřady se ale obávají možných násilností a na víkend mobilizovaly kolem 130 tisíc policistů, kteří mají chránit 93 500 volebních místností v zemi. Zatímco v severních a východních provinciích, jež jsou baštou klanu Šinavatrových, se hlasování podle předpokladů uskuteční bez větších potíží, v metropoli Bangkoku a na jihu země lze očekávat nepokoje.

Jinglak Šinavatrová
Zdroj: ČT24/ČTK

Opozice obviňuje vládu z korupce a také z toho, že ji z exilu v Dubaji na dálku řídí expremiér a bratr současné předsedkyně vlády Tchaksin Šinavatra. Miliardář Šinavatra byl v roce 2006 svržen vojenským převratem a od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci. Současné protivládní protesty, které trvají již tři měsíce, odstartoval návrh zákona o politické amnestii, díky níž by se mohl Šinavatra do vlasti beztrestně vrátit.