Dokument ČT odhaluje neznámé podrobnosti záchrany chlapců z jeskyně

Dokument Martina Jonáše „Nejtěžší zápas“ (zdroj: ČT24)

Od záchrany dvanácti chlapců fotbalové akademie a jejich trenéra z thajského jeskynního komplexu Tham Luang uplynulo 66 dnů. Navzdory tomu, že událost byla téměř tři týdny hlavním tématem zpravodajských stanic napříč celým světem, existuje stále řada aspektů, které dokážou překvapit. Odhaluje je dokument „Nejtěžší zápas“ , který připravil člen zahraniční redakce ČT Martin Jonáš.

„Finální operace probíhala trochu jinak, než se původně objevovalo ve všech renomovaných televizních stanicích,“ upozorňuje Jonáš na jeden z důvodů, proč se rozhodl dokument vytvořit. Zajímavým detailem podle něj bylo i samotné podávání narkózy chlapcům před jejich vyzvednutím z jeskyně.

„Delikátního úkolu se zhostil australský lékař, který jej musel provést v polních podmínkách. Z toho důvodu dostal diplomatickou imunitu. Protože byla – a ne malá – pravděpodobnost, že jeho zásah dopadne tragicky a on bude muset předstoupit před thajský soud,“ vybírá Jonáš jeden z dosud neznámých aspektů příběhu.

Drama, které sledoval celý svět

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s pětadvacetiletým trenérem zůstali v jednom z největších thajských jeskynních komplexů Tcham Luang uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně.

Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci.

Záchranná operace byla velmi náročná. Po odčerpání velkého množství vody z jeskyně byly některé úseky cesty ven schůdné pěšky, část trasy musely ale děti zvládnout pod vodou a musely proplout velmi úzkými tunely.