Merkelová přijme Zemana příští pátek, hovořit budou o migraci, Rusku i EU

Německá kancléřka Angela Mekrelová přijme českého prezidenta Miloše Zemana za týden. V pátek 21. září se Zeman setká také s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Ve spolkové republice bude český nejvyšší představitel na třídenní oficiální návštěvě.

Do Berlína dorazí Miloš Zeman ve středu 19. září odpoledne, politická jednání ho čekají především ve čtvrtek a v pátek.

Ve čtvrtek vyrazí do nedaleké Postupimi, kde se setká s braniborským ministerským předsedou Dietmarem Woidtkem. V braniborské metropoli by si měl také prohlédnout zámek Cecilienhof, kde se po druhé světové válce konala postupimská konference.

Ve čtvrtek odpoledne pak má Zeman v Berlíně jednat se zástupci německých firem, které v Česku investují.

Zámek Cecilienhof
Zdroj: ČTK/DPA/Christoph Soeder

Přivítání s vojenskými poctami

obrázek
Zdroj: ČT24

V pátek před polednem přivítá Zemana s vojenskými poctami jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier. Během společného oběda mají diskutovat především o přeshraniční spolupráci a vzájemných ekonomických vztazích. Tématem má být i vnitřní politika obou zemí, reforma Evropské unie, evropský rozpočet, volby do Evropského parlamentu, migrace či vztahy s Ruskem.

Kolem půl čtvrté odpoledne pak Zemana v budově berlínského kancléřství přijme Angela Merkelová. Oba politici mají mluvit o problematice migrace, o energetice, bilaterální ekonomické spolupráci, politické situaci v obou zemích nebo o Rusku a Evropské unii.

Ani po setkání se Steinmeierem, ani po jednání s Merkelovou není naplánována tisková konference. S médii se má Zeman samostatně sejít až po obou schůzkách.