Osud Idlíbu je zřejmě zpečetěn. Syrský režim má právo dobýt zemi zpět, řekl Putin v Teheránu

Horizont ČT24: Sýrie a boj o povstalecký Idlíb (zdroj: ČT24)

Kvůli situaci v syrském Idlíbu jednali v Teheránu prezidenti Íránu, Ruska a Turecka. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by útok na poslední větší baštu rebelů způsobil masakr a další uprchlickou vlnu. Íránský prezident Hasan Rouhání ovšem zdůraznil, že boje budou pokračovat, dokud nebudou radikálové poraženi. Šéf Kremlu Vladimir Putin dal pak najevo, že Damašek má právo dobýt celou zemi zpět.

Rusko, Írán a Turecko hodlají situaci v syrském Idlíbu řešit společně a další jednání bude v Rusku. Mezinárodní společenství podle nich musí zvýšit humanitární pomoc Sýrii. Prezidenti se shodli na tom, že je třeba porazit Islámský stát a frontu an-Nusra, a také na tom, že nebudou podporovat žádné separatistické tendence v Sýrii.

Syrský konflikt podle státníků ukončí jedině vyjednaný politický proces, nikoli pouze vojenské akce. Prezidenti se shodli rovněž na nutnosti vytvořit takové podmínky, aby se uprchlíci mohli vracet domů.

Boj proti „terorismu“ na severozápadě Sýrie je nevyhnutelný, ale neměl by působit utrpení civilistům, řekl Rouhání na úvod summitu. Boje budou podle něj pokračovat do chvíle, dokud Sýrii neopustí všichni radikálové. Rouhání také prohlásil, že „ohně války a krveprolití v Sýrii se blíží ke konci“, napsala agentura AP.

V poslední povstalecké baště kolem Idlíbu žijí asi tři miliony lidí. Mnozí pozorovatelé se obávají humanitární katastrofy. Podle Erdogana by útok na Idlíb vyústil v „pohromu“ a „masakr“.

Putin odmítá příměří v Idlíbu

Turecký prezident v Teheránu vyzval k nalezení „racionálního řešení“, které by bralo v potaz obavy všech zúčastněných. Erdogan by rád viděl v Idlíbu klid zbraní, Putin je ale proti. Syrský režim má podle šéfa Kremlu právo kontrolovat celou zemi. Zároveň však zdůraznil, že jakékoli řešení musí brát v potaz situaci civilistů. Podle agentury Reuters vyjádřil naději, že povstalci sami složí zbraně a vzdají se.

„Zbývající skupinky extremistů jsou teď situovány v deeskalační zóně v provincii Idlíb. Teroristé se ale stále pokoušejí podkopat nastolený klid zbraní,“ prohlásil Putin. „Jsem si jistý tím, že tyto rozhovory budou produktivní a že učiníme rozhodnutí, které významně pomůže zajistit definitivní uspořádání Syrské arabské republiky,“ uvedl ruský prezident.

Turecko se obává nové vlny uprchlíků z oblasti nedaleko svých jižních hranic. Erdogan řekl, že kapacita jeho země pro přijetí uprchlíků byla vyčerpána. Ankara má na severu Sýrie stovky vojáků, kteří na základě loňské dohody dohlížejí na udržení stability.

Prezident Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan na schůzce v Teheránu
Zdroj: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/Reuters

V Sýrii mají dva tisíce vojáků také Spojené státy a íránský prezident v pátek zdůraznil, že americká intervence musí skončit. Írán stejně jako Rusko podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, zatímco Turecko stojí na straně protivládních ozbrojenců. 

De Mistura chce ultimátum pro ozbrojence

obrázek
Zdroj: ČT24

Situací v Idlíbu se v pátek zabývala také Rada bezpečnosti OSN. Podle zvláštního zmocněnce Staffana de Mistury by měli dostat bojovníci v Idlíbu ultimátum pro stažení z oblastí obývaných civilisty. Měly by být vytvořeny trasy pro ty, kteří chtějí z Idlíbu dobrovolně odejít.

Po skončení jednání ale několik diplomatů vyjádřilo pochybnosti, zda je možné únikové trasy zřídit, protože syrská vláda nerozlišuje mezi teroristickými skupinami a ozbrojenými oponenty prezidenta Bašára Asada.

De Mistura se domnívá, že tři miliony civilistů žijících v Idlíbu chtějí, aby jejich hlasy byly slyšet, a mohou uspořádat kampaň, která donutí radikály z Idlíbu odejít. „Ultimátum by bylo stanoveno zároveň s tím, že se Rusko a Sýrie zavážou k neútočení. Garantem plánu, který podpoří OSN, by mělo být Rusko a Turecko,“ soudí de Mistura.

Evakuační trasy by podle něj měly vzniknout všemi směry a OSN je připravena v tom pomoci. V očekávání ofenzivy se podle něj ozbrojenci zakopávají, ničí mosty a budují podzemní úkryty.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com