Just Do It. Firma Nike využila v kampani hráče, který si klekl během hymny, a její boty hoří

Horizont ČT24: Colin Kaepernick tváří kampaně společnosti Nike (zdroj: ČT24)

Firma Nike slaví 30 let od vzniku svého sloganu „Just Do It“. Do celosvětové reklamní kampaně při této příležitosti angažovala tenistku Serenu Williamsovou, basketbalistu LeBrona Jamese a hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka. Právě on přitom před dvěma lety jako první poklekl během americké hymny před zápasem a spolu s dalšími hráči, kteří se k němu přidali, za to čelil kritice prezidenta Donalda Trumpa. Mnoho Američanů teď na protest boty značky Nike pálí a pod hashtagem #JustBurnIt celou akci sdílí na sítích.

Bývalý quarterback sanfranciského klubu Colin Kaepernick v roce 2016 poklekl při hymně před přípravným zápasem na novou sezonu Národní fotbalové ligy (NFL). Učinil tak na znamení protestu proti policejnímu násilí na Afroameričanech. „Sám pocházím z této komunity, viděl jsem a slyšel jsem všechny ty věci. Pak jsem se ale sám sebe zeptal, jak můžu co nejlépe pomoci a poskytnout své zdroje těmto lidem,“ vysvětloval důvod svého protestu.

Ke Kaepernickovi se ale začali postupně přidávat další sportovci a prezident Trump vyvolal poprask, když o nich hovořil jako o „zku***synech“.

Hráči NFL klečící při hymně
Zdroj: ČT24

Reklamy Nike zobrazují obličej Kaepernicka s heslem: „Věř v něco. I když to znamená obětovat všechno.“

„Domníváme se, že Colin je jedním z nejinspirativnějších sportovců této generace, který využil síly sportu, aby pomohl posunout svět kupředu,“ uvedl představitel firmy Nike Gino Fisanotti k osobě nyní třicetiletého muže, kterého se kdysi vlastní matka vzdala a dala jej k adopci.

Hořící boty Nike

Nike předem nepochybovala, že využití Kaepernicka v kampani rozbouří emoce. Pro konzervativní část Američanů je hráč kvůli odmítnutí vzdát hold hymně a vlajce zrádcem, jiní ho naopak oslavují jako hrdinu.

Hlavně kvůli osobě Colina Kaepernicka se už začaly na sociálních sítích objevovat komentáře slibující bojkot, a dokonce ničení produktů firmy Nike.

Bývalý guvernér státu Arkansas Mike Huckabee slíbil, že už nikdy nebude nosit nic od Nike, a odhadl, že firma se nyní zaměří na výrobu chráničů kolen pro hráče NFL. Další uživatelé zas pod hashtagem #JustBurnIt zveřejňují fotografie a videa, na kterých pálí své boty značky Nike.

O Kaepernicka už nemá žádný klub NFL zájem

Slogan kampaně navíc nabývá v Kaepernickově případě konkrétních obrysů. Dočasně musel ukončit svou sportovní kariéru, protože žádný ze 32 týmů NFL mu po vypršení smlouvy v San Franciscu nenabídl nový kontrakt. Kaepernick proto zažaloval NFL kvůli tomu, že mu kvůli aktivismu brání v pokračování kariéry.