Povstat, volá část německé levice. Nové hnutí chce změnit směřování země a obrat AfD o voliče

Horizont ČT24: Německou politiku má měnit nové hnutí Povstat (zdroj: ČT24)

V Berlíně se představilo nové levicové hnutí Povstat (Aufstehen). Chce k sobě přitáhnout lidi, kteří pociťují, že je současné politické strany nereprezentují, a také přispět k tomu, aby levicové strany časem znovu získaly většinu v německém parlamentu. Většina odborníků i politiků je ale k možnostem hnutí, za nímž stojí šéfka poslanců Levice SahraWagenknechtová, spíše skeptická. Někteří představitelé levicových stran se navíc obávají, že hnutí levici ještě víc rozštěpí.

„Události v Chemnitzu ukázaly, že takhle to dál nejde, že potřebujeme jasnou změnu,“ řekla Wagenknechtová, podle níž se spolková republika musí stát sociálnější a spravedlivější. „Když se věci nezačnou měnit teď, tak bude země za pět nebo deset let k nepoznání,“ míní.

Pro svůj projekt získala podporu některých politiků strany Levice, Zelených a sociální demokracie (SPD). Zájem o registraci na webu hnutí dalo do úterý najevo přes sto tisíc lidí.

S jejich pomocí chce Wagenknechtová vytvářet tlak na změnu. „Musíme povstat, abychom tuto zemi změnili. Žádná politička, žádný politik, žádná strana nevyřeší naše problémy, když to neuděláme sami,“ hlásá motto hnutí. „Nechceme už jen přihlížet, chceme něco změnit,“ burcuje Wagenknechtová.

Sahra Wagenknechtová
Zdroj: Axel Schmidt/Reuters

Hnutí Povstat má vytyčit agendu, ke které by se mohly přihlásit všechny levicové politické strany. O tom, co přesně chce prosadit, ale zatím hovoří spíš obecně. Zasazovat se chce o „spravedlnost a sociální soudržnost, o mír a odzbrojení a o zachování přírodních zdrojů, z nichž žijeme“.

Představitelé hnutí ovšem zatím neupřesnili, jak hodlají těchto cílů dosáhnout, ani jak bude samotné hnutí fungovat. Podle Wagenknechtové se chce zpočátku soustředit na budování vlastní struktury. „Ale samozřejmě povzbuzujeme všechny naše příznivce, aby byli aktivní,“ dodává.

Hnutí chce zastavit přesun voličů k protiimigrační straně AfD a pokud možno některé z nich získat na svou stranu. Slogany AfD však kopírovat nehodlá.

Hnutí, které má spojovat, tvoří separatisté

Podle berlínského politologa Dietera Ruchta to ale není hlavní problém hnutí. Za větší považuje to, že se Povstat neformuje zdola, jak bývá běžné, ale že ho před čtyřmi týdny vytvořilo jen pár politiků kolem Wagenknechtové a jejího manžela Oskara Lafontaina.

Oskar Lafontaine
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Největším problémem pak podle Ruchta je to, že hnutí, které má spojovat, vede dvojice politiků, kteří rozdělují. Wagenknechtová je spornou figurou i ve své vlastní straně, a ještě více je tak vnímána vně Levice. Lafontaine zase v minulosti výrazně přispěl k rozdělení SPD.

Toho, že nové hnutí bude spíše rozdělovat než spojovat, se bojí i řada levicových politiků. Místopředseda SPD Ralf Stegner před hnutím příznivce své strany varoval a Wagenknechtovou s Lafontainem označil za separatisty. Generální tajemník SPD Lars Klingbeil zase míní, že dvojici politiků jde jen o to vyhrát s pomocí hnutí mocenský boj uvnitř strany Levice. Podobně to vidí i ministerský předseda Durynska Bodo Ramelow (Levice), podle něhož nové hnutí tuto stranu výrazně rozděluje.

Velmi skeptičtí jsou také představitelé Zelených a nakonec i německá společnost jako taková. Průzkum veřejného mínění pro server t-online.de ukázal, že 62 procent dotázaných má za to, že se hnutí dlouhodobě neuchytí. Opačný názor dalo najevo 19,8 procenta lidí.