Účastníci protiimigrační demonstrace v Chemnitzu se střetli s policií, 11 lidí skončilo v nemocnici

Zprávy: Demonstrace v Chemnitzu (zdroj: ČT24)

Osm až deset tisíc lidí v sobotu protestovalo ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici). V hlavním pochodu organizovaném protiimigračním hnutím Pegida a protestní stranou Alternativa pro Německo (AfD) šlo kolem 6000 lidí. Večer se střetli s policií a organizátoři pochod předčasně ukončili. V nemocnici po protestech skončilo 11 lidí, zraněn také nejméně jeden novinář.

Pochod Pegidy a AfD měl vyrazit na cestu kolem 17. hodiny, ale policie ho pustila až po několika desítkách minut. Tisíce lidí, mezi nimiž byli mladí i důchodci, se pak vydaly na tichou cestu městem, která měla uctít „oběti multikulturalizace Německa“. 

V čele průvodu plném německých vlajek šli lidé s velkými portréty, na nichž jsou vyobrazeny osoby zabité přistěhovalci. Nechyběl mezi nimi pětatřicetiletý Němec s kubánskými kořeny Daniel Hillig. Jeho vražda, z níž jsou podezřelí dva mladí muži z Iráku a Sýrie, vedla k demonstracím a násilnostem v tomto městě. Na jednom z plakátů byla také Češka Naďa Čižmárová, která zahynula v prosinci 2016 při teroristickém útoku v Berlíně.

Demonstranti v Chemnitzu nesou portréty lidí zabitých přistěhovalci. Na jednom z nich je i Češka Naďa Čižmárová, která zahynula v prosinci 2016 při útoku v Berlíně
Zdroj: Reuters

Po několika stovkách metrů demonstranty kolem 18:30 zastavila policie. Po několika desítkách minut uvedla, že protest už překročil nahlášenou délku a jeho pokračování není ani z bezpečnostních důvodů možné. Cestu se totiž snažili blokovat účastníci protidemonstrace.

V tu chvíli se situace vyhrotila a došlo k šarvátkám s policií. Části protestujících, kteří začali skandovat hesla jako „Prolhaný tisk“ nebo „My jsem národ“, se také podařilo prorazit jednu z policejních zábran. Někteří z nich navíc napadali přítomné novináře.

Na místě, kde policie soustředila dvojici vodních děl, dva obrněné transportéry a desítky dodávek, zůstaly stovky nepřátelsky naladěných demonstrantů zhruba další dvě hodiny, než se je podařilo přesvědčit, aby se rozešly.

Další srážky hlásila policie na Twitteru z okolí nádraží v Chemnitzu. Také tam měla připravená vodní děla. K občasným střetům docházelo i s protestujícími proti neonacismu, kteří se v podvečer snažili narušit pochod pravice. Policie jim v tom ale úspěšně bránila.

Při protestech musela podle města celkem 17krát zasahovat záchranka, která 11 lidí převezla do nemocnice. Zranění utrpěl také novinář rozhlasové a televizní stanice MDR, kterého někdo shodil ze schodů. 

„Merkelová musí pryč,“ znělo městem

Sobotní sérii demonstrací v Chemnitzu zahájil už dopoledne mírový pochod, kterého se účastnilo pár desítek lidí. Na protest proti krajní pravici nazvaný „Srdce místo štvaní“ přišlo 2500 až 4000 lidí a také několik předních německých politiků, kteří zdůrazňovali, že Chemnitz musí dát jasně najevo svůj odpor proti krajní pravici. 

Demonstranti proti xenofobii v Chemnitzu
Zdroj: Reuters

Souběžně se u pár stovek metrů vzdáleného památníku Karla Marxe uskutečnila manifestace pravicového hnutí Pro Chemnitz, na níž asi 1500 přítomných opakovaně skandovalo hesla jako „My jsme národ“ nebo „Merkelová musí pryč“. Většina zúčastněných se po jejím skončení zapojila do průvodu organizovaného hnutím Pegida a Alternativou pro Německo.

Právě kancléřka Angela Merkelová (CDU) a starostka Chemnitzu Barbara Ludwigová (SPD) byly často terčem nevole davu, v němž se objevila i trojice vlajek českých. „Nevyzývám k braní spravedlnosti do vlastních rukou, ale když nás politici nebudou chránit, tak se musíme rozmyslet, jak se budeme bránit my,“ nechal se slyšet jeden z řečníků. „Vezměte jim nože, nebo vám vezmeme úřady,“ pohrozil také.

Pár stovek metrů od pravicové akce, která skončila asi po 40 minutách, protestovali u kostela Johanniskirche lidi za mír a proti xenofobii. Na místo přišla i starostka Chemnitzu, podle níž Sasko i její město musí vyslat jasný signál, že budou všemi prostředky hájit právní stát proti „pravicovým štváčům“. Šéf poslanců Levice ve Spolkovém sněmu Dietmar Bartsch zase vyjádřil přesvědčení, že je nutné, aby občané města dali jasně najevo svůj postoj.

Další velká akce ve městě, jehož občané si stěžují, že jsou nespravedlivě líčeni jako příznivci krajní pravice, se uskuteční v pondělí. Bude jí koncert proti extremismu.