Švédsko po devíti letech obnovilo povinnou vojenskou službu pro muže i ženy

Události: Švédsko obnovilo povinnou vojenskou službu (zdroj: ČT24)

Do Švédska se vrátila povinná vojenská služba. Severský stát sice před osmi lety zavedl plně profesionální armádu, avšak nedostávalo se dobrovolníků. Nově se Stockholm navíc obává možných agresivních kroků Ruska. Do švédské armády tak od začátku roku znovu povinně nastupují jak mladí muži, tak ženy.

„Jsme tu, abychom bránili Švédsko. Potřebujeme vědět, jaké to je, když jde do tuhého,“ říká švédská rekrutka Linnea Alfredssonová. „Mám smíšené pocity. Zčásti je to zábava, zčásti nuda. A hlavně velká změna oproti civilu,“ dodává rekrut August Stuguby.

Švédsko bývalo v historii silnou vojenskou mocností, jeho vojska pronikla za třicetileté války až do Prahy, země několikrát ovládala velkou část Pobaltí. Ve 20. století se z ní naopak stal symbol neutrality a pacifismu. Zavedla profesionální armádu a v roce 2009 zrušila povinnou vojenskou službu.

Ovšem pět let na to zazněly první výstřely války na Ukrajině. Změnila se bezpečnostní situace a Rusko je stále aktivnější v Baltském moři, kde se častěji než dříve objevují jeho ponorky. „Situace se změnila – přišla ruská anexe Krymu, velký nárůst vojenské aktivity v naší bezprostřední blízkosti,“ vysvětluje švédský ministr obrany Jan Salestrand.

Vstříc NATO, k nelibosti Moskvě

Země se navíc potýkala s nedostatkem dobrovolníků pro profesionální armádu. Službu si teď odbývá první vlna rekrutů, kteří mají situaci zlepšit. Podle fyzického stavu a motivace bylo vybráno dva a půl tisíce mužů a žen. Švédsko ale bojuje i na diplomatické frontě, přes silnou nelibost Moskvy utužuje své vztahy k NATO.

„Takové kroky ze strany našich západních kolegů vedou k destrukci bezpečnostního systému ve světě, zasévají nedůvěru a nutí nás přijímat protiopatření,“ reaguje na švédské počínání ruský ministr obrany Sergej Šojgu.