Pětičlenná skupina držela děti na samotě v Novém Mexiku. Údajně je trénovala pro útoky ve školách

Horizont ČT24: Výcvik dětí jako budoucích zabijáků (zdroj: ČT24)

Americká policie objevila na samotě ve státě Nové Mexiko skupinu jedenácti podvyživených dětí žijících v bídných podmínkách s pěti dospělými. V improvizovaném obydlí policisté našli rovněž tělo mrtvého dítěte. Podle amerických médií, která se odvolávají na informace ze soudního spisu, byly některé z dětí trénovány pro střelecké útoky ve školách. Celá pětice už čelí obviněním ze zneužívání dětí.

K objevu přivedlo policisty pátrání po tříletém chlapci Abdul-Ghanim Wahhajovi, kterého pohřešovala jeho matka. Podle soudních dokumentů jí jeho otec Siraj Wahhaj řekl, že ze syna bude vymítat ďábla, a poté s ním v prosinci zmizel z jejich domova ve státě Georgia. Chlapec podle policie trpěl vážnou chorobou.

Podezřelý Siraj Wahhaj
Zdroj: Reuters/Taos County Sheriff's Office

Policie otce objevila až na téměř dva tisíce kilometrů vzdáleném místě poblíž obce Amalia v pouštní oblasti Nového Mexika. Spolu s dalším mužem a třemi ženami zde drželi ve zcela nevyhovujících podmínkách děti od jednoho roku do patnácti let, které byly podvyživené a v celkově špatném stavu.

Po dalším hledání našli policisté v místě i tělo dítěte. Zda se jedná o pohřešovaného Abdul-Ghaniho Wahhaje, zatím policie nezveřejnila. Uvedla jen, že nález byl učiněn v den čtvrtých chlapcových narozenin.

Všichni dospělí byli zadrženi a půjdou před soud kvůli obvinění ze zneužívání dětí. Mezi zadrženými jsou i dvě Wahhajovy sestry, o kterých se soudí, že jsou matkami dětí.

Skupina cvičila některé děti pro útoky na školách

Americká média s odvoláním na informace ze soudního spisu uvedla, že některé z dětí byly trénovány pro střelecké útoky ve školách. „Obviněný učil dítě, jak používat útočnou pušku, aby ho připravil na budoucí střelbu ve školách,“ řekl podle spisu nevlastní rodič jednoho z dětí.

Další podrobnosti  o údajném výcviku nejsou známé, podle úřadů ale byla v místě nalezena střelnice a nabité střelné zbraně.

Zadržení zůstávají ve vazbě, protože podle soudního spisu hrozí nebezpečí, že by mohli v trestné činnosti pokračovat. Všichni ale vinu odmítají. Také jejich příbuzní tvrdí, že o činnosti skupiny nic nevěděli.

Tvrdí to i otec zadrženého Wahhaje, kontroverzní newyorský imám Siraj Wahhaj. Ten například v minulosti vypovídal ve prospěch teroristy Omara Abdela-Rahmana odsouzeného v souvislosti s bombovým útokem na Světové obchodní centrum v roce 1993.