Krvavé dny v Afghánistánu. Při útocích a střetech zemřelo od pondělí sedm desítek lidí

Sedm desítek obětí si od pondělního večera v Afghánistánu vyžádaly útoky radikálního hnutí Tálibán, střety ozbrojenců s bezpečnostními silami a zbloudilý nálet NATO. Při něm zemřelo devět afghánských policistů a dalších čtrnáct utrpělo zranění. Činitelé afghánských bezpečnostních sil a NATO už zahájili společné vyšetřování. Aliance označila zprávy o zabitých policistech za „zatím neprokázané“.

V pondělí večer Tálibán zaútočil na vojenské kontrolní stanoviště v západní provincii Faráh, kde zabil čtyři vojáky a šest dalších zranil. Při následném střetu, do nějž se zapojilo i afghánské letectvo, bylo zabito 19 ozbrojenců Tálibánu a dalších třicet utrpělo zranění. Boj trval několik hodin.

Ve východní provincii Lógar byly zabity čtyři ženy a zraněny čtyři děti při přestřelce mezi ozbrojenci Tálibánu a afghánskými vojáky. Úřady nyní prověřují, kdo má civilní oběti na svědomí.

NATO vyšetřuje chybný útok

Americké jednotky v Afghánistánu
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Při dalším útoku v provincii Lógar napadli bojovníci Tálibánu policejní kontrolní stanoviště a rozpoutali prudkou přestřelku. Do bojů se vložily síly NATO, které v oblasti provedly nálet, při němž bylo podle afghánských zdrojů omylem zabito devět policistů a 14 dalších zraněno.

Mluvčí NATO Martin O'Donell nálet potvrdil s tím, že zprávy o zabitých policistech jsou zatím neprokázané a NATO bude incident dále vyšetřovat. Při tomto střetu bylo podle afghánských zdrojů zabito zhruba třicet bojovníků Tálibánu. Samotný Tálibán žádný ze zmíněných útoků nekomentoval a nepotvrdil bilanci.

V noci na úterý napadl Tálibán policejní kontrolní stanoviště ve východní provinci Ghazní, při němž zabil čtyři policisty a pět dalších zranil.

Ozbrojenci Tálibánu zesílili útoky po celé zemi od roku 2014, kdy v zemi NATO a Spojené státy formálně ukončily bojovou misi. 

V neděli padli v Afghánistánu tři čeští vojáci při hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám. Současně s nimi byli při útoku sebevražedného atentátníka vážně zraněni afghánští a američtí vojáci.