Začal první proces s Trumpovým exporadcem, hrozí mu desítky let za mřížemi

Výběrem poroty začal první proces s bývalým manažerem volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa Paulem Manafortem obviněným z daňových podvodů. Lobbista, který trvá na své nevině, je prvním z někdejších Trumpových poradců, jenž stane před soudem.

Devětašedesátiletý Manafort je mimo jiné obviněn ze zatajení části svých příjmů, díky čemuž se vyhnul placení daní. Prokuratura se to pokouší dokázat faktem, že jeho velké útraty za nemovitosti, luxusní obleky či jiné drahé věci neodpovídají příjmům, které měl podle svých daňových přiznání.

Devětašedesátiletý Manafort působil u soudu klidně. Byla sice na něj uvalena vazba, ale u soudu má na sobě oblek, nikoliv vězeňské oblečení. Před soudem se objevila hrstka demonstrantů s loutkou Donalda Trumpa v životní velikosti a s transparenty s nápisy na Manafortovu adresu „Trump na tebe nemá čas“, „Teď je to Muellerův čas“ či „Líbí se mi tvůj nový oblek“, s fotografií ve vězeňské kombinéze.

Žalobci tvrdí, že si Manafort vydělal přes šedesát milionů dolarů (1,31 miliardy korun) lobbováním pro bývalé proruské vedení Ukrajiny a značnou část této sumy nevykázal.

Desítky kandidátů v síni federálního soudu čelili otázkám soudce a právníků, které měli ukázat, zda jako porotci dokážou být spravedliví a nestranní. V některých případech před americkými soudy trval výběr poroty i několik týdnů. Soud ale v úterý z desítek kandidátů vybral během několika hodin šest mužů a šest žen. 

Po výběru poroty vyslechne soud úvodní řeči prokuratury a obhajoby. Žalobci se chystají během procesu předvést 35 svědků a předložit na pět stovek důkazů, které podle nich svědčí o Manafortově vině.

Prokurátoři se snaží opatřit si podrobnosti o Manafortově práci pro proruskou politickou stranu na Ukrajině, což má zvýšit pravděpodobnost, že se objeví nové informace o Manafortově napojení na Rusko. Manafort naopak podal návrh, aby podrobnosti o této práci byly vyloučeny z procesu. Federální soudce Thomas Selby Ellis se chystá rozhodnout, zda mohou být do procesu zahrnuty důkazy týkající se Ukrajiny, až po výběru poroty.

Manafortovi hrozí desítky let vězení

Paul Manafort je obžalován v celkem osmnácti bodech údajných daňových a bankovních podvodů. Celkem může být odsouzen k desítkám let za mřížemi. Podle některých expertů však není vyloučeno, že mu Trump případný trest zmírní, či promine.

Manafort čelí rovněž obvinění v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. Touto věcí se začne soud zabývat v září.

  • V minulosti pracoval Paul Manafort také pro bývalé americké prezidenty Geralda Forda, Ronalda Reagana a George Bushe.

Manafort je vyšetřován i v kauze údajného ruského vměšování do voleb v USA. V Trumpově volebním štábu působil pět měsíců a dva měsíce ho i vedl. Z týmu jej vyhodili v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal miliony dolarů jako poradce Janukovyče.

V červnu 2016 byl Manafort přítomen schůzce, na níž se Trumpův syn Donald a zeť Jared Kushner sešli s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou, protože mohla disponovat kompromitujícími informacemi o demokratické prezidentské kandidátce Hillary Clintonové. Trump mladší schůzku přiznal, prohlásil však, že nic nepřinesla, a zdůraznil, že se nikdy s Rusy tajně nedohadoval na ovlivnění voleb.

Lobbista je kvůli údajnému ovlivňování svědků ve vazbě

V polovině června poslal soud Manaforta do vazby a následně zamítl jeho žádost o stažení obvinění z praní špinavých peněz. Tento měsíc pak soudce zamítl i další žádost, aby jako důkazy v jeho kauze nebyly použity dokumenty a další materiál, který u něj doma zabavili agenti FBI.

Už loni v říjnu soud Manafortovi uložil domácí vězení v jeho domě na washingtonském předměstí Alexandria. Obviněný se ale krátce nato dohodl na kauci, aby mohl domácí vězení opustit. Do zástavy dal několik svých domů v hodnotě téměř 12 milionů dolarů (265 milionů korun).

Robert Mueller, bývalý šéf FBI, který Manafortovy kauzy vyšetřuje, vznesl ale letos v červnu obvinění, podle kterých se lobbista snažil z domácího vězení ovlivňovat svědky, posílal jim textové zprávy a zašifrované vzkazy s cílem ovlivnit jejich svědectví a zatajit důkazy. Bránil údajně také průchodu spravedlnosti, když svědky nutil ke lži.

Soud ve Virginii představuje první test Muellerovy schopnosti usvědčit bývalého Trumpova spolupracovníka. Tři další, včetně Manafortova dlouholetého obchodního partnera Ricka Gatese, se rozhodli přiznat a spolupracovat s Muellerem.