Na řeckém ostrově Rhodos uvízly stovky cestujících. Včetně 180 Čechů

Události: Na ostrově Rhodos uvízly stovky cestujících (zdroj: ČT24)

Stovky cestujících zůstaly uvězněny na letišti na řeckém ostrově Rhodos, kde v neděli zkolaboval odbavovací systém. Web letiště registruje řadu zpožděných letů. Jedním z nich je i let 180 českých turistů, kteří odletěli zpět do České republiky až v pondělí odpoledne a přistanou v podvečer, řekla mluvčí letecké společnosti Travel Service Vladimíra Dufková. Důvodem zpoždění jsou podle letiště technické problémy způsobené třetí stranou.

O komplikacích s odletem informují především zpravodajské weby skandinávských zemí, které mají na ostrově mnoho turistů. „Technické problémy při odbavování zavazadel na letišti na ostrově Rhodos způsobily zrušení či zpoždění řady letů. Odbavování je zajišťováno ručně, s pomocí tužky a papíru,“ uvedla norská veřejnoprávní televize NRK.

Část z přibližně tisícovky norských turistů byla podle norských médií poslána lodí do nedalekého Turecka, odkud měli odletět. Kvůli přísnějším tureckým pravidlům týkajícím se data platnosti pasů však některým z nich policie nepovolila odlet z tureckého letiště a museli zpět na řecký ostrov.

Cestující čekají ve frontách na odbavení šest až sedm hodin. Na letišti si stěžují na chaos a naprostý nedostatek informací. Někteří pasažéři zůstali v odbavovací hale přes noc, další byli rozvezeni do hotelů v okolí.

„Posílali nás za nějakým supervizorem, který nevěděl nic. Zůstali tu delegáti cestovky, kteří ale ve většině případů volali na úplně stejné linky, na které jsme volali my,“ popsala česká turistka. „Těmto cestujícím jsme poskytli během čekání na letišti poukázky na občerstvení v hodnotě 36 eur,“ uvedla Dufková.

Studio ČT24 s místopředsedou Asociace cestovních kanceláří ČR Janem Papežem (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže na ostrově od nedělního večera nepřistávala žádná letadla a byla odkláněna do Turecka a na Krétu. Potíže se dotkly zhruba 3 tisíc cestujících z celé Evropy. Lidé podle něj na letišti neměli k dispozici jídlo a pití. Vymáhat odškodnění ale podle něj bude obtížné, protože chyba vznikla na straně letiště a v právních předpisech taková situace ošetřena není.

Čechům se let odložil z neděle na pondělí

Technický výpadek ovlivnil také nedělní odlet 180 českých turistů spojem největší české letecké společnosti Travel Service. „Odstartovali v 16:44 místního času (15:44), takže předpokládaný přílet do Prahy je kolem 18:30,“ řekla mluvčí Dufková.

Začátkem července uvízlo na noc a den přibližně sto padesát cestujících v krétském Herakleionu, 182 lidí cestovní kanceláře Fischer pak odletělo do Řecka o den později a čtyřiadvacet hodin strávilo střídavě na letišti a v hotelu. Tentokrát však byly důvodem technické potíže společnosti Travel Service