Slovenská prokuratura žene Kotlebu před soud. Kvůli šekům s extremistickou symbolikou

Slovenská speciální prokuratura podala obžalobu na představitele slovenské krajní pravice Mariána Kotlebu. Informovala o tom mluvčí prokuratury Jana Tökölyová. Obžaloba se týká šeků s extremistickou symbolikou, kvůli nimž policie Kotlebu před rokem obvinila.

Šéf krajně pravicové strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) se podle mluvčí dopustil projevu sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení základních práv a svobod.

Pokud soud obžalobu přijme a Kotleba bude souzen, hrozí mu až tříletý trest. Většinou však odsouzení dostávají spíše nižší tresty a podmínky, dodal Denník N.

Kotleba loni v Banské Bystrici v aule školy předal před téměř 400 pozvanými hosty třem sociálně slabším rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků, každý v částce 1488 eur. Přitom číslo 1488 je známé a používané v symbolice extremistů.

Čtrnáctka odráží počet slov anglické věty amerického pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“ Lane byl v roce 1985 za své zločiny ve Spojených státech odsouzen na 190 let do vězení.

Číslo osm pak představuje osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, proto znamená zkrácený tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.