Izrael odvezl ze Sýrie stovky členů Bílých přileb. Rozdělí si je Německo, Kanada a Británie

Izraelci na žádost Británie a USA evakuovali Bílé přilby (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda v noci na neděli evakuovala ze Sýrie tamní záchranáře a převezla je do Jordánska. Šlo celkem o 422 příslušníků Bílých přileb a jejich rodiny, píše agentura Reuters s odkazem na vládní zdroj. Jde o první podobnou intervenci Izraele v syrské válce, píše agentura AP. Syrský režim tyto záchranáře řadí k opozici, protože působili v oblastech ovládaných oponenty vlády.

Jordánsko potvrdilo, že přijalo stovky Syřanů, které si převezmou Německo, Kanada a Británie. „Protože jejich životy byly ohroženy, přijalo Jordánsko z čistě humanitárních důvodů Bílé přilby, dokud je nepřevezmou tři jiné země,“ uvedl mluvčí jordánského ministerstva zahraničí. Jordánsko v minulosti uzavřelo svou hranici pro syrské uprchlíky, protože už má na svém území statisíce syrských běženců.

Převoz proběhl mimo jiné na žádost USA

Izraelská armáda převoz záchranářů od hranice na Golanských výšinách označila za mimořádné humanitární gesto. Tento čin podle armády nic nemění na izraelské politice nezasahování do syrského konfliktu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v krátkém videu uvedl, že Izrael Syřany evakuoval na žádost amerického prezidenta Donalda Trumpa a dalších státníků.

„Před několika dny se mnou mluvili prezident Trump, kanadský premiér (Justin) Trudeau a další. Požádali nás, abychom pomohli dostat Bílé přilby ze Sýrie. Životy těchto lidí, kteří zachraňovali životy jiných, byly ohroženy. Vydal jsem proto pokyn k jejich převozu přes Izrael do dalších zemí jako humanitární gesto,“ uvedl Netanjahu.

„Je skvělá zpráva, že se nám – Velké Británii a přátelům – podařilo zajistit evakuaci Bílých přileb a jejich rodin. Díky Izraeli a Jordánsku, že na naši žádost reagovaly tak rychle. Bílé přilby jsou ti nejstatečnější z nejstatečnějších a v této zoufalé situaci je to alespoň jeden záblesk naděje,“ uvedl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Rusko odjezd Bílých přileb ze Sýrie uvítalo s tím, že záchranáři stojí za chemickými útoky, ze kterých Západ viní armádu syrského prezidenta Bašára Asada. „Určitě teď bude méně nových takzvaných (chemických) útoků v Sýrii poté, co Západ přinutil nechvalně známé Bílé přilby k evakuaci,“ uvedla na Twitteru ruská ambasáda v Nizozemsku.

Podle amerických zdrojů citovaných agenturou AP hrozilo, že se syrská armáda, která postupně získává pod kontrolu západní pohraniční provincii Kunajtra, nyní zaměří právě na záchranáře. Evakuační plán byl podle AP urychlen po nedávném summitu NATO.

K hranici na Golanech se kvůli bojům v Kunajtře a Dará stáhly stovky uprchlíků. Syrské armádě se s pomocí Ruska podařilo ovládnout povstalecké oblasti na jihozápadě země a dosáhnout dohody s povstalci.

Evakuace těch z Kunajtry začala v pátek. První velkou skupinu autobusy dopravily na severozápad Sýrie v sobotu. Organizace Syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že v sobotu večer vyjely směrem na sever z Kunajtry i z provincie Dará další autobusy. V malé oblasti na syrském jihu ale stále působí radikálové z organizace Islámský stát. Při sobotním náletu v této části Sýrie zahynulo šest civilistů.

Bílé přilby financují USA a západoevropské země

Bílé přilby jsou součástí Syrské civilní obrany, která vznikla po začátku syrské války na povstaleckých územích, z velké části ovládaných i islamistickými skupinami. „Bezpochyby kontakt s islamisty a organizacemi, které jsou nebo teprve budou zařazeny na seznam teroristických organizací, mají,“ říká k objevujícímu se označování Bílých přileb za organizaci napojenou na teroristy zpravodaj ČT Jakub Szántó. Podle něj se ale nedá mluvit o tom, že by Bílé přilby byly odnoží nebo součástí teroristických organizací.

Kromě Spojených států skupinu financovala řada západoevropských zemí, v první řadě Velká Británie. „Bílé přilby jsou fantasticky stateční lidé. Jsem hrdý, že jim poskytneme 32 milionů liber,“ nechal se slyšet bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Britský list The Guardian přišel loni v prosinci s rozsáhlou analýzou, podle které se Bílé přilby staly terčem rozsáhlé dezinformační kampaně ruské strany. Analytická firma Graphika podle analýzy našla v tažení proti záchranářům na 14 tisíc twitterových účtů, publikujících informace o Bílých přilbách podle stejného vzoru. Mnoho z těchto účtů prý bylo známo z vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby.

Každý šestý člen Bílých přileb přišel při své práci o život, nebo utrpěl vážné zranění. V roce 2016 byla skupina navržena na Nobelovu cenu za mír, loni získal dokumentární film The White Helmets prestižní filmovou cenu Oscar.