Uprchlíci se nebudou mít kam vrátit. Sýrie vyvlastní jejich majetek, varují aktivisté

Syrská vláda přijímá zákony, které jí umožňují zabrat soukromý majetek, vysídlit občany a odradit uprchlíky od návratu do původních domovů, upozorňuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW). Zákon přijatý v dubnu umožňuje úřadům konfiskaci majetku bez náhrady a možnosti odvolání. Podle Damašku legislativa nikoho o majetek neokrádá – naopak prý umožní naplánovat obnovu zničených oblastí.

Za sedmileté občanské války byla podle HRW v Sýrii zničena třetina obydlí. Světová banka vyčíslila materiální škody v Sýrii na 300 miliard dolarů (6,7 bilionu korun).

Měsíční lhůta nestačí, lidé jsou za hranicemi a dokumenty chybí

Syrská vláda dala místním správám pravomoc vytvořit veřejno-soukromá společenství, která budou vlastnit poškozené oblasti a postarají se o jejich obnovu. Podle dubnového zákona dostali majitelé jen 30 dní na to, aby v zónách určených k přestavbě dokázali vlastnictví nemovitosti, pokud chtějí vstoupit do projektů obnovy. Jinak bude nemovitost převedena na místní správu.

HRW upozornila, že třicetidenní podmínku mnoho lidí nedokáže splnit, ať už proto, že se jako uprchlíci nedokážou v tak krátké době vrátit, nebo proto, že nemají náležité dokumenty. Před válkou byla zaregistrována jen polovina syrského nemovitého majetku, mnoho katastrálních úřadů bylo navíc za bojů zničeno.

HRW tvrdí, že dva kontroverzní majetkové zákony syrská vláda prosadila i v roce 2012. Skupina upozorňuje, že vláda je využívá k demolici domů oponentů režimu.

Mluvčí německé vlády Ulrike Demmerová označila konfiskaci majetku uprchlíků za cynický plán. Libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil konstatoval, že uprchlíci, kteří přijdou o majetek, nebudou mít důvod se vrátit. Vyzval proto syrskou vládu, aby zákon změnila.

V Libanonu žije téměř milion Syřanů a v poměru na počet vlastních obyvatel je v rámci států sousedících se Sýrií Libanon zemí nejzatíženější uprchlickou krizí.

Občanská válka v Sýrii má na kontě životy více než 350 tisíc lidí a z domovů kvůli ní uprchlo přes 11 milionů občanů. Z nich pět milionů je mimo Sýrii.