Zmínila v článku jméno žalobce, půjde do vězení. Tureckou novinářku odsoudili na dva roky

Turecký soud poslal na dva roky a tři měsíce do vězení novinářku opozičního deníku kvůli tomu, že ve svém loňském článku o jedné soudní kauze uvedla jméno žalobce. Podle soudu tím ohrozila bezpečnost daného člověka a „udělala z něj potenciální terč teroristů“. Opozice rozhodnutí soudu, proti němuž se lze ještě odvolat, označila za útok na svobodu tisku. Informoval o tom deník Hürriyet.

Novinářka Canan Coskunová, která pracuje už několik let pro opoziční deník Cumhuriyet a má na starost soudní kauzy, odmítla, že by někoho ohrozila. „Dělala jsem jen svou práci a v tom budu pokračovat,“ řekla po vynesení rozsudku. Podle novinářčina advokáta Abbase Yalcina o stejné kauze psala tehdy i státní agentura Anadolu a i ta zmínila žalobcovo jméno, tvrdí Yalcin.

Verdikt istanbulského soudu se týká článku z loňského září, v němž novinářka psala o soudním řízení s 20 právníky zadrženými kvůli příslušnosti ke krajně levicové organizaci Revoluční strana pro lidové osvobození (DHKP-C). Tu vláda považuje za teroristickou. Právníci obhajovali dva učitele Nuriye Gülmenovou a Semiha Özakca, kteří byli propuštěni z práce v rámci čistek ve státní správě. Ty rozpoutala vláda po pokusu části armády o puč v červenci 2016, o práci přišlo na 160 tisíc lidí.

Po dvou letech skončil výjmečný stav

Od července 2016 až do čtvrteční půlnoci trval v Turecku výjimečný stav, který vláda zdůvodňovala nutností boje proti terorismu. Za teroristickou považuje vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož dlouhodobě viní z pokusu ji svrhnout a jehož příznivce – i jen domnělé – zatýká a soudí. Jen za poslední dva roky zatkla kvůli vazbám na toto hnutí i přes 120 novinářů, uvedl deník Hürriyet.

Opozice výjimečný stav kritizovala s tím, že ho vláda využívá k pronásledování svých oponentů. To ale bude zřejmě pokračovat i po jeho zrušení. Tento týden vládní strana předložila v parlamentu návrh zákona, který nazývá protiteroristický.

„Konec výjimečného stavu neznamená, že skončí boj proti terorismu. Budeme pokračovat v boji proti všem formám terorismu, obzvláště proti organizaci FETÖ,“ prohlásil v pondělí ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül s odkazem na Gülenovo hnutí.