Britská policie podle médií identifikovala Skripalovy traviče. Náměstek ministra to označil za spekulaci

Horizont ČT24: Britská policie podle médií identifikovala Skripalovy traviče (zdroj: ČT24)

Britská policie identifikovala osoby odpovědné za útok jedem novičok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Oznámila to britská média, která se odvolávají na informace vyšetřovatelů. Podle britské agentury Press Association (PA) jsou si jisti, že pachateli jsou Rusové. Žádná jména média neuvádějí. Náměstek ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace označil informaci za spekulaci.

Vyšetřovatelé podle PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. „Jsou si jisti, že jsou to Rusové,“ napsala agentura s tím, že útok podniklo „několik Rusů“.

Informace o odpovědnosti ruských agentů za pokus o otravu Skripalových se objevovaly už dříve, žádná jména dosud nepadla. Spekulovalo se o tom, že Rusové přiletěli do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustili. Šlo údajně o dvě osoby.

Podle americké televize CNN, která se rovněž odvolává na svůj zdroj z vyšetřování, jsou podezřelými dva Rusové, kteří do té doby nebyli britským úřadům známí jako agenti. Británii údajně opustili krátce po březnovém útoku na Skripalovy, a to pod falešnou identitou.

Bohumil Vostal k identifikování Skripalových travičů a situaci v Británii (zdroj: ČT24)

Ministerský náměstek: Divoká spekulace

Náměstek britského ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace informaci agentury PA zpochybnil. „Myslím, že tento článek patří do složky ‚špatně informované a divoké spekulace‘,“ komentoval ji Wallace.

Rusko podíl na útoku energicky popírá. Kremelský vůdce Vladimir Putin po pondělním summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Helsinkách novinářům řekl, že britská obvinění jsou nepodložená. „Nikdo nepředložil žádné důkazy. Je to stejné, jako obvinění, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb,“ řekl Putin v rozhovoru pro americkou televizi.

Nervově paralytickou látkou typu novičok, která se v 70. a 80. letech vyráběla v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi otráveni před čtyřmi měsíci v jihoanglickém Salisbury.

Začátkem července se do kontaktu s jedem dostali nedaleko Salisbury Britové Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena před deseti dny zemřela, její partner v nemocnici stále bojuje o život.

Britka si novičok nastříkala na kůži

Podle agentury PA byla Sturgessová vystavena přinejmenším desetkrát vyšší dávce novičoku než Skripalovi. Vyšetřovatelé se podle agentury domnívají, že si nervově paralytickou látku, která byla v lahvičce od parfému, nastříkala přímo na kůži. Flakon zřejmě Sturgessová s Rowleym našli odhozený někde v centru Salisbury.

Vzorky novičoku z lahvičky mezitím odebrali odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Nyní provedou jejich analýzu ve dvou nezávislých laboratořích. Zjistit chtějí hlavně to, zda Skripalovy i dvojici Britů otrávila stejná látka.

  • Skripal sloužil ve vojenské špionážní službě GRU, jejíž základy byly položeny v roce 1918. Je řízena generálním štábem ruských ozbrojených sil a skládá účty přímo prezidentovi. Své špiony vysílá do celého světa.
  • Explukovníka Skripala odsoudil ruský soud v roce 2006 k třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě a Spojených státech, spolupracoval s britskou MI6. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Tehdy šlo o největší výměnu agentů od konce studené války. Skripal se poté uchýlil do Británie, uvedla BBC.
  • Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky pak dostal v Británii penzi a skromný domek. „Upřímně, až doteď o něm nikdo neslyšel,“ dodal Kytka. Na Skripala pohlížela Moskva jako na vlastizrádce, který podle všeho vážně narušil ruskou špionážní síť v Británii a ve zbytku Evropy.