Evropské dálnice se můžou o víkendu proměnit v parkoviště, varují autokluby

Autokluby Německa, Rakouska i český BESIP varují před silnou dopravou, kvůli které budou o víkendu vznikat na středoevropských dálnicích dlouhé zácpy. Postiženy budou především tahy směrem na jih, na kolony se ale musí připravit i lidé, kteří se budou z jihu vracet zpět domů.

V sobotu začínají prázdniny v nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku a části Nizozemska, což podle německého autoklubu ADAC každoročně působí v prázdninové dopravě problémy.

Kromě jihoněmeckých spolkových zemí Bavorska a Bádenska-Württemberska budou mít od víkendu školáci prázdniny už v celé střední Evropě včetně Česka, Rakouska, Polska a Slovenska.

„Kdo se vydá tento víkend na dovolenou, zjistí, že jsou prázdninové trasy beznadějně přetížené,“ uvedl ADAC. Autokluby očekávají i druhou vlnu cest na dovolenou ze severoněmeckých spolkových zemí včetně Berlína.

„Kdo může, měl by zvolit klidnější alternativní trasy, nebo si vybrat na cestu jiný den mimo víkend,“ doporučil německý autoklub a zároveň varoval, že se kolonám na dálnicích nevyhnou ani řidiči, kteří se budou z jihu Evropy z dovolené vracet.

Německá dálnice A9
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Potíže se čekají kolem Mnichova a Salcburku

Obzvlášť komplikovaná situace v dopravě bude v okolí velkých měst. Čeští řidiči, kteří na jih Evropy vyrazí přes Bavorsko, by se měli připravit na kolony na obchvatu Mnichova, na dálnici A8 mezi Mnichovem a rakouským Salcburkem a na dálnici A9 mezi Mnichovem a Norimberkem.

Kvůli opravám je navíc od pondělí uzavřená část dálnice A8 mezi exity Traunstein a Bad Reichenhall. Omezení potrvá až do 20. července.

Objížděním Rakouska si řidiči nepomohou

Rakouský autoklub ÖAMTC varoval před kolonami především na tazích jižním směrem, například na dálnici A13 vedoucí k Brennerskému průsmyku či A11 vedoucí ke Karavanskému tunelu.

Kdo se vydá o víkendu do Chorvatska a ve snaze vyhnout se zácpám v Rakousku zvolí trasu přes Maďarsko, měl by se podle BESIP připravit na komplikace na dálnici od Maďarska na Záhřeb. Na několika místech tam totiž silničáři vyměňují starý asfaltový povrch a řidiči tam projedou v jednom jízdním pruhu vedeném v protisměru.