Junckera museli na summitu NATO podpírat ostatní státníci. Potíže při chůzi vysvětluje bolestmi zad

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker měl během slavnostního zahájení summitu NATO v Bruselu potíže s pohybem a udržením stability. Během odpoledního pózování fotografům mu museli pomáhat ostatní představitelé členských států NATO, na slavnostní večeři už Juncker dorazil na kolečkovém křesle. Lucemburčan už dříve oznámil, že potíže s chůzí má kvůli bolestem zad.

Ze záběrů agentury AP je patrné, že šéf Evropské komise nebyl schopen sám vystoupit na schůdky, kde se měli všichni účastníci bruselského summitu vyfotit. Zdolat se mu je podařilo až s pomocí dalších lidí.

Není to poprvé, co byl Juncker zachycen při nejistých pohybech, což vyvolává spekulace o nadměrné konzumaci alkoholu. Bývalý lucemburský premiér ale už dříve vysvětloval své potíže s chůzí ischiasem, který jej trápí od vážné automobilové nehody, při níž v roce 1989 téměř přišel o život.

Mluvčí Evropské komise se odmítla k Junckerovým zdravotním problémům vyjádřit. Nizozemský premiér Mark Rutte, který byl jedním ze státníků pomáhajících předsedovi Evropské komise udržet balanc, poznamenal, že Junckera postihly bolesti zad.