Etiopie a Eritrea obnovují po dvaceti letech konfliktu diplomatické vztahy i telefonní spojení

Etiopie a Eritrea se dohodly na obnovení diplomatických vztahů. Historický krok oznámili v eritrejské metropoli Asmaře etiopský premiér Abiy Ahmed a eritrejský prezident Isjas Afewerki. Jde o první setkání na takto vysoké úrovni mezi oběma zeměmi za téměř dvacet let.  V roce 1998 mezi oběma státy vypukla dvouletá válka a vzájemné vztahy následně zatěžoval vleklý hraniční spor; teď se však oba státy sbližují.

„Dohodli jsme se, že v našich zemích otevřeme zastupitelské úřady, umožníme našim lidem navzájem se navštěvovat a našim leteckým společnostem a přístavům svobodně fungovat,“ prohlásil etiopský premiér Ahmed. Obnoveno bylo v neděli i telefonické spojení mezi státy.

Lídři jsou zajedno v tom, že je třeba zbourat stěnu mezi oběma státy. „Umíme si představit, že rozhodnutí, která předseda etiopské vlády učinil, nejsou jednoduchá. Můžeme vás ale ujistit, že budeme společně čelit budoucnosti,“ prohlásil eritrejský prezident Afewerki. 

Ahmedův příjezd sledovaly místní televize, ulice zdobily vlajky obou států a davy lidí u silnic zpívaly a tančily. Do prezidentského paláce se oba politici přesunuli v početné koloně.

Etiopský premiér Abiy Ahmed
Zdroj: Tiksa Negeri/Reuters

Ahmed překvapil přijetím mírové smlouvy

Etiopský premiér před měsícem překvapivě oznámil, že přijímá mírovou dohodu o ukončení pohraniční války. Eritrea a Etiopie od jejího vypuknutí v roce 1998 neudržovaly diplomatické styky.

Ahmed byl osobně účastníkem bojů a srážky pak dál pokračovaly, takže etiopsko-eritrejský konflikt byl jedním z nejdelších v Africe.

Fitsum Arega z Ahmedova úřadu sdělil, že smyslem premiérovy návštěvy je přispět k úsilí uzavřít trvalý mír. „Oba naše národy pojí vazby jako žádné jiné země. Nyní můžeme překonat dvě desetiletí nedůvěry a vydat se novým směrem,“ napsal na Twitteru Arega.

Isjas Afewerki
Zdroj: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters

Mnohé Etiopany schůzka v Asmaře zaskočila. „Je to historické, rozbili skleněný strop,“ napsal na Facebooku Etiopan Shewit Wudassie. „Zdá se mi to, nebo co?“ reagoval další z lidí Djphat Su.

Premiér Ahmed začal reformovat zemi

Dvaačtyřicetiletý Ahmed se úřadu etiopského premiéra ujal v dubnu a okamžitě začal prosazovat reformy. Rychlé přijetí mírové dohody byl jeden z jeho nejvýznamnějších i nejpřekvapivějších kroků.

Premiér nechal také propustit vězněné novináře a členy opozice, otevírá státem řízenou ekonomiku a povolil odblokování mnoha webových stránek.

Afewerki krátce po Ahmedově přijetí mírového plánu vyslal do Addis Abeby první oficiální delegaci s úkolem připravit další kroky.

Etiopie je druhým nejlidnatějším státem v Africe a jednou z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa. Eritrea naopak patří k nejuzavřenějším zemím. Afewerki jí vládne od roku 1993, kdy byla vyhlášena nezávislost na Etiopii.

Oba státy ale nadále pojí blízké kulturní vztahy. Z Eritreje pochází mnoho uprchlíků směřujících nyní do Evropy. Země má přísné podmínky odvodu do armády, které kritizují mnohé africké státy.