Německý lékárník pančoval chemoterapii, aby si mohl žít v luxusu. Dostal 12 let vězení

Německý lékárník Peter S., který pančoval léky na rakovinu, dostal u soudu v Essenu 12 let vězení. Muž má navíc zákaz vykonu povolání. Osmačtyřicetiletý lékárník si ředěním léků přivydělával na svůj nákladný životní styl.

Státní zástupce pro lékárníka požadoval 13,5 roku vězení kvůli podvodu a porušení zákona o léčivech. Zdůraznil také přitěžující fakt, že se lékárník obohacoval na pacientech, kteří se bezprostředně obávali o život.

Při výrobě infuzí si účtoval správné množství léčebné látky, ve skutečnosti jí ale použil jen část. Zdravotní pojišťovny tím podle serveru Die Zeit připravil minimálně o padesát milionů eur.

„Jsme přesvědčeni, že mezi lety 2012 a 2016 bylo přinejmenším 14 500 léků ošizeno,“ prohlásil soud s tím, že počet je bilancí mezi nakoupenými a účetně vykázanými léčivými přípravky. Kolika pacientů se nekalé praktiky dotkly, vyšetřovatelé zjisti nedokázali. Některé vydané infuze totiž obsahovaly správné množství léku, jiné byly naopak pouhým roztokem kuchyňské soli.

Vila s tobogánem

Lékárník si díky podvodům s léčivy mohl dovolit financovat svůj nadstandardní životní styl. Mimo jiné si nechal postavit luxusní vilu s tobogánem.

Pančování léků nahlásili dva zaměstnanci lékárny a za svůj čin obdrželi v roce 2017 německou cenu pro whistelblowery. Po odhalení případu země zavedla nehlášené kontroly lékáren, které připravují infuze pro chemoterapie.