Mongolskou přírodu chrání dvacet mužů na motocyklech. Ty jim dodala pražská zoo

Události: Mongolskou rezervaci budou strážci hlídat díky motocyklům z Česka (zdroj: ČT24)

Strážců přísně chráněné rezervace Gobi A není ani dvacet. Na starosti ale mají část pouště na jihozápadě Mongolska velkou jako Švýcarsko. Brání ji před nelegální těžbou, udržují vodní zdroje, počítají zvěř anebo kontrolují fotopasti.

Do divočiny vyjíždějí rangeři i na čtrnáctidenní patroly dlouhé stovky kilometrů. S sebou proto vozí až 100 kilogramů zásob a vybavení. Pro svou práci nezbytně potřebují terénní motocykly, které projedou bez problémů i místy, kde auta bojují o každý centimetr.

Osm nových motocyklů jim teď dodala pražská zoologická zahrada. „Vybrali si je oni. My jsme jim je v uvozovkách jenom koupili,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Je to součástí širšího vějíře aktivit, které Česká republika dělá na poli ochrany životního prostředí v Mongolsku. Ať už je to angažmá českých lesníků, českých geologů, českých dekontaminátorů,“ dodává český velvyslanec v Mongolsku Jiří Brodský.

Strážci v rezervaci Gobi A
Zdroj: ČT24

Levné ale funkční a snadno opravitelné motocykly stály pražskou zoo dohromady asi 130 tisíc korun. Pro správu Gobi A by investice přes 14 milionů místních tugriků byla jen těžko dostupná.

„Oblasti, které spadají pod tyto rangery, jsou nesmírně rozlehlé a bez motocyklu nemůžou tu práci vykonávat,“ připomíná ředitel rezervace Gobi A Bajarbat.

Rangeři musí znát nazpaměť orientační body a hlavně pozici vzácných zdrojů vody. Při hlídkování nad jednou z oáz mohli například pozorovat skupinu divokých ovcí argalů, která se přišla napít.

Jinde jim svědectví o životě v rezervaci podávají fotopasti, které zachycují třeba gobijské medvědy mazalaje. Těch už na Zemi žije nanejvýš pět desítek.

Medvěd mazalaj v mongolské rezervaci Gobi A
Zdroj: ČT24