Kdo bude střežit slovenské nebe? Politici váhají mezi gripeny a americkými stroji F-16

Události: Slovensko hledá náhradu za dosluhující ruské migy (zdroj: ČT24)

Slovensko se stále nerozhodlo, jak vyzbrojí své letectvo. O obří investici za čtyřicet miliard korun měli politici v Bratislavě rozhodnout do konce června, na verdikt se ale dál čeká. Ministerstvo obrany se stále rozhoduje mezi švédskými gripeny a americkými stroji F-16. Podle slovenských médií se přiklání právě k americkým letadlům. Experti ale dávají přednost první variantě.

Slovenská armáda stále používá zastaralé migy. Odborníci žertují, že z jedenáctky strojů dokážou ráno vzlétnout čtyři, po obědě už jen dva. Kvůli častým závadám nemají piloti dost letových hodin. O nových stíhačkách se ale stále nerozhodlo.

„Mluvíme, vážené dámy a pánové, o miliardových investicích. To není nákup toaletního papíru na nějaký úřad,“ upozornil slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-SD) na důležitost zakázky. „Materiál jsem připravil, projde předběžným meziresortním připomínkovým řízením tak, aby byl 11. července předložený,“ oznámil následně ministr obrany Peter Gajdoš (SNS).

Budou hlídat slovenské nebe americké stroje F-16?
Zdroj: ČT24

Na stole leží dvě nabídky: americké F-16 a švédské gripeny. Podle médií a opozice se ale ministr už rozhodl pro modernější a bojeschopnější letouny ze zámoří. Přestože výrobce odmítá splátky a jeden a půl miliardy eur na jednorázový nákup v rozpočtu chybí.

„Je to letadlo, které by se na Slovensko dostalo asi do roku 2023, možná později. To znamená, že by se tu vyskytl prostor pro další a delší využití Mig-29,“ říká bezpečnostní a armádní analytik Juraj Krúpa.

Migy servisuje ruský výrobce a podle Krúpy jde Slovenské národní straně, která ministerstvo obrany spravuje, právě o prodlužování smlouvy s ruským podnikem. Ne kvůli politické blízkosti národovců s Kremlem, ale kvůli obchodním zájmům.

„Ministerstvo obrany důrazně odmítá, že chce co nejdéle udržet ruská stíhací letadla. Opakovaně zdůrazňujeme, že resort navrhne vládě to nejefektivnější řešení,“ odmítá spekulace mluvčí ministerstva Danka Capáková.

Švédské gripeny létají i v Česku a Maďarsku
Zdroj: ČT24

Švédové slibují rychlejší dodávku a pracovní místa

K variantě nakoupit švédské stroje se dřív přikláněl i bývalý premiér Robert Fico, když na ministerstvu obrany žádal evropské řešení budoucnosti slovenských vzdušných sil.

„Způsobilosti gripenu vyhovují a jsou postačující pro Česko, Maďarsko nebo pro další země, které je využívají. Tak si myslím, že i pro Slovensko by to bylo dostatečné,“ dodává analytik Krúpa.

Švédská nabídka má být levnější než ta americká a letouny by firma dodala do roka a půl. Slibuje také, že na Slovensku postaví servisní centrum, kde by našlo práci až pět set lidí.