Putinovy marné snahy. EU znovu prodlouží hospodářské sankce proti Rusku

Unijní lídři se na summitu v Bruselu dohodli, že o půl roku prodlouží hospodářské sankce vůči Rusku zavedené po anexi Krymu. S odvoláním na unijní činitele o tom informovala agentura Reuters. Restrikce budou platit do konce ledna 2019.

Rozhodnutí o sankcích má být formálně potvrzeno v nadcházejících dnech. Restrikce cílí na ruský bankovní, finanční a energetický sektor. Některé ruské firmy tak budou mít nadále ztížený přístup k mezinárodním financím a do Ruska nebude možné vyvážet určitá zařízení na těžbu ropy.

Unie uvalila odvetná opatření na Rusko kvůli anexi autonomního ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 a také kvůli podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Konec sankcí svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. 

Kvůli ukrajinské krizi přijala Unie i další opatření. Zmrazený majetek a zakázány cesty do EU má řada fyzických i právnických osob, které se podílejí na rozbíjení ukrajinské územní celistvosti. Protože EU neuznává ruskou anexi Krymu, je také zastavena prakticky veškerá spolupráce s touto oblastí a s tamními podniky.

Šéf Kremlu Vladimir Putin při nedávné návštěvě Rakouska orodoval za zrušení restrikcí, které podle něj ve skutečnosti škodí všem. Rusko podle něj kvůli odvetným opatřením čelilo řadě potíží, které ale překonalo a své hospodářství posílilo, upozornil ruský prezident s tím, že jeho zemi se v současné době daří. Śéf Kremlu vyzdvihl nízkou nezaměstnanost a nízký růst inflace.

Nové restrikce EU budou mířit na země vyvíjející chemické zbraně

Kvůli vojenskému angažmá na Ukrajině uvalily sankce na Rusko i Spojené státy. Rozkol mezi Moskvou a západními zeměmi prohloubilo také nedávné otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii, po němž následovalo vyhošťování ruských diplomatů z unijních zemí.

Moskva vinu popírá a v reakci vyhostila reciproční počet západních diplomatů. Unijní lídři se teď na bruselském summitu dohodli, že v blízké době dají vznik režimu nových sankcí proti zemím, které vyvíjejí a používají chemické zbraně. Vzniknout má i akční plán jako reakce na dezinformační kampaně, jimiž je proslulé právě Rusko.