Útočník zastřelil v redakci amerických novin pět lidí a dva zranil. Policie ho dopadla

Útočník zastřelil v redakci amerických novin pět lidí a dva zranil (zdroj: ČT24)

Útok střelce v redakci deníku The Capital ve městě Annapolis v americkém státě Maryland si vyžádal pět mrtvých a dva zraněné. Potvrdila to místní policie s tím, že útočník si sídlo listu vybral cíleně. Policie útočníka, který v minulosti s listem prohrál soudní spor, dopadla a následně byl obviněn z pětinásobné vraždy a soud jej poslal do vazby bez možnosti kauce.

Svědci podle Reuters popsali, že muž po vstupu do budovy zapálil dýmovnice a pak se prostřílel do redakce skleněnými dveřmi. Vzápětí pálil na lidi v místnosti: zastřelil čtyři novináře a obchodní asistentku. Podle vyšetřovatelů zablokoval východové dveře, aby nikdo nemohl uniknout.

Podle jednoho z reportérů, který se schoval pod stůl, útočník pak najednou palbu zastavil. „Nevím, proč přestal. Ale bylo to jako ve válečné zóně,“ řekl médiím novinář Phil Davis. Útočník byl podle policie vyzbrojen legálně drženou opakovací puškou. Podle televize CNN útočník zbraň „neměl v bezprostřední blízkosti“, když ho policie dopadla. 

Policie budovu prohledávala a na místo dorazila také zvláštní jednotka pyrotechniků. Ti ověřovali, zda v budově a jejím okolí nejsou nastražené výbušniny.

Na záběrech z televizních kamer ve vrtulníku byli vidět lidé, kteří vycházeli z budovy s rukama nad hlavou. Policisté je vyzývali, aby odcházeli přes parkoviště. Televize Fox News na svém Twitteru přinesla několik záběrů scény.

Útočník s novinami dříve prohrál spor

Podle informací agentury AP se pachatel očividně snažil rychlé identifikaci zabránit, neboť si poškodil bříška konečků prstů tak, aby nebylo možné použít k určení identity otisky. Identita nakonec byla stanovena na základě porovnání fotografií tváře.

Vyšetřovatelé jako útočníka identifikovali 38letého Jarroda Ramose. Vypadá to, že noviny nenáviděl roky. Podle zjištění The Washington Post Ramos v roce 2015 prohrál s listem soudní spor. Místní plátek žaloval za pomluvu v článku z roku 2011, v němž noviny psaly, že Ramos je vinný v případu obtěžování bývalé spolužačky z Arundel High School na sociálních sítích. Nejprve ji obtěžoval na Facebooku a poté prostřednictvím e-mailů.

Novinář místního deníku Eric Hartley uvedl v článku výpověď Ramosovy spolužačky. Ta popsala, jak ji Ramos pronásledoval on-line, což možná v důsledku vedlo k tomu, že přišla o práci.

Ramos po zveřejnění informací o obtěžování zřejmě vytvořil webové stránky, kde si stěžoval na Hartleyho a noviny. Policejní šéf Krampf řekl, že redakce deníku byla před útokem na sociálních sítích terčem hrozeb. Zda i za tímto vyhrožováním stál Ramos, zatím jasné není. 

Capital Gazette přináší regionální zpravodajství z okolí metropole státu Maryland, kterou je město Annapolis. Vlastníkem je společnost Baltimore Sun Media Group. Deník The Capital dnes vyšel s titulní stránkou, na níž jsou fotky pěti obětí (tří mužů a dvou žen). List sám sebe propaguje jako jeden z nejstarších v zemi, jeho kořeny sahají k Marylandskému věstníku z roku 1727.

Trumpův soustrastný tweet vyvolal podráždění

 Soustrast rodinám obětí vyjádřil na Twitteru už ve čtvrtek americký prezident Donald Trump. „Mé myšlenky a modlitby jsou s oběťmi a s jejich rodinami. Děkuji všem, kdo jsou na místě a pomáhají,“ napsal Trump. Také viceprezident Mike Pence vyjádřil soustrast a napsal: „Sledujeme situaci kolem hrozné střelby v Capital Gazette v Annapolisu. (Manželka) Karen a já se modlíme za oběti a jejich rodiny.“

Jedna z žen, které útok v redakci přežily, reagovala na Trumpův tweet podrážděně. „Modliteb si vážím. Já jsem se modlila celou dobu, co jsem se schovávala pod stolem. Ale potřebujeme více než modlitby,“ řekla novinářka Selene San Feliceová televizi CNN. „Jak dlouho se o této střelbě bude psát? Ani ne týden,“ dodala.